Magyarországon két bank is volt, akik már alig várták, hogy a Magyar Nemzeti Bank engedélyt adjon az online folyószámla/bankszámla nyitásra. Máris éltek a lehetőséggel. Van olyan pénzintézet, ahol már azon gondolkoznak, hogyan lehetne megoldani, hogy be se kelljen lépni az ügyfeleknek a bankba a hiteligényléshez és hitelfolyósításhoz.

2017 júliusában jelent meg a Magyar Nemzeti Bank rendelete arról, hogy online felületen is megvalósulhasson az ügyfelek beazonosítása és létre jöhessen a szerződések megkötése.

A két bank akiknél elsőként elérető az online számlanyitás, az MKB és a Gránit bank. Náluk már lehetséges a számlanyitás úgy, hogy be sem lépünk a bankfiókba, akár külföldről is megtehetjük, online.

Tényleges online számla nyitás

Az MKB Bank Zrt. retail és digitális vezérigazgató-helyettese elmondása szerint az online térben történő (videochat) beazonosítás után még két órát sem kell várnunk, hogy megnyíljon új bankszámlánk. Az MKB készített is egy új számlacsomagot, melynek neve Digit@II.

A Gárnit Bank Zrt. a VideóBank továbbfejlesztésével egyidőben, „Hello Gránit” nevezetű ajánlatát is bemutatta.

Akik már teljes erővel munkálkodnak

A privatbankar.hu 2017 júliusi cikkében annak járt utána, hogy a többi pénzintézet, hol áll a fejlesztési folyamatokban. A cikk alapján:

Az UniCredit Bank is úgy gondolja, pár hónap és lehetségessé válik náluk is a bankfiókba való belépés nélküli bankszámlanyitás.

A Raiffeisen Banknál is tevékenykednek a digitalizációval kapcsolatban, de az indulás pontos idejét még nem tudták megmondani.

A Magyar Cetelem Bank tevékenységei között nem szerepel a folyószámla-nyitás. Azonban azt nyilatkozták, hogy a Magyar Nemzeti Bank által létrehozott törvényi változásokat górcső alá veszik, és megvizsgálják, hogy ők hogyan tudják majd ezeket a lehetőségeket, a későbbiekben beépíteni a szolgáltatásaik közé.

A CIB Banknál is dolgoznak az online számlanyitás munkafolyamatain. Ami az online hiteligénylést illeti itt alig hét perc alatt létrejöhet az automatikus engedélyezés és a kérvényezett kölcsön utalása az ügyfél bankszámlájára, természetesen CIB-es folyószámlára.

Néhány pénzintézetnél még tanulmányozzák a módszert

A MagNet Banknál még nem lehet tudni, hogy mikortól lép életbe az online számlanyitás lehetősége. Bár náluk már volt alkalom korábban is a személyes bankfiókba lépés nélküli számla megnyitására, de nem az online térben, hanem a pénzintézet dolgozója révén.

A K&H Bank is dolgozik még a folyamatokon, a Budapest Bank pedig nem szeretett volna ezen tevékenység haladásáról adatokkal szolgálni.

online hitel igénylés

Személyi hiteligénylés online

Hamarosan a múlté lesz a rengeteg papír munka, a kígyózó sorok sokasága, vagy a hetekig tartó átfutási idő a hiteligénylés során.

Bár a hiteligényléshez még elengedhetetlen, hogy legalább egyszer bemenjünk a bankba, a különböző pénzintézetek ajánlatainak összehasonlítását már megtehetjük online.

A hiteligénylés előtt, az internetes hitelkalkulátor oldalakon pár kattintással összehasonlíthatjuk több bank személyre szabott ajánlatát. Már az összehasonlító oldalon szembesülhetünk a törlesztő részlet nagyságával, valamint a THM eltérések is nyilvánvalóan látszanak.

Tegyük félre előítéleteinket az online banki ügyintézéssel kapcsolatban, hiszen ez lesz a jövő.