Ön is került már olyan helyzetbe, hogy hirtelen pénzre volt szüksége, és bár rendelkezett elegendő megtakarítással, a folyószámláján nem állt a rendelkezésére a kellő összeg? Ez egy teljesen normális szituáció, bármikor adóhat olyan nem várt kiadás, amelynek nagysága meghaladja a készpénzben vagy bankszámlán tartott pénzét. Fontos, hogy ilyen helyzetben is racionálisan, tudatos pénzügyi tervezéssel döntsön arról, hogy milyen forrásból fedezi a kiadását.

Cikkünkben abban segítünk Önnek, hogy milyen szempontokat érdemes mérlegelnie, mielőtt arról dönt, hogy a megtakarításához nyúl vagy kölcsönt vesz fel.

Milyen költségei lehetnek a pénzhez jutásnak?

Annak, hogy Ön hozzáférjen a bankban tartott vagy bármilyen módon befektetett pénzéhez, gyakran igen komoly költsége lehet, és a költségekhez érdemes számolni az elmaradt hasznot is.

Amennyiben valamilyen eszközbe fektette a pénzét, nagy valószínűséggel költsége lesz annak, hogy azt visszaváltsa. Ez gyakran ráadásul több tételből adódik össze.

  • Ilyen költség lehet egy fix díj, vagy eljárási, illetve tranzakciós költség, ami a visszaváltás/eladás közvetlen ára, és ez idő előtt magasabb is lehet a szokásosnál.
  • Költség továbbá az, hogy a kiszállás időpontját nem választhatja meg szabadon, lehet, hogy éppen egy rossz piaci körülmények, alacsony árfolyampozíció, alacsony eladási ár idején kell kiszállnia a befektetéséből.
  • Ugyancsak költséget jelent, ha adóznia kell vagy illetéket kell fizetnie a tranzakció miatt, például befektetés hozama után, és nem tudja érvényesíteni az adókedvezmény vagy adómentesség lehetőségét.
  • És szintén költségként jelentkezik, hogy jobban megéri egy befektetést megtartani, mint kiszállni belőle, majd később, amikor újra teheti ismételten beszállni – mivel ennek egyrészt nagyobb a tranzakciós költsége, másrészt elesik a közbenső hozamtól.

Meg kell említeni továbbá azt is, hogy a pénzhez jutás időbe telik. Ez ugyanúgy fontos szempont, amennyiben gyorsan kell előteremtenie a pénzt, mint annak a költsége. A likvid vagyonához, vagyis a készpénzben vagy folyószámlán tartott pénzéhez bármikor hozzáférhet, de a lekötött vagy befektetett pénzhez már sokkal nehezebb lehet.

Ha Önnek bankbetétében van megtakarítása, akkor annak a feltörése is időbe telhet, de ezt viszonylag gyorsan meg lehet tenni. Befektetéseknél azonban más a helyzet, kifejezetten hosszú, minimum 15-30 napos, de sokszor azt meghaladó időbe is telhet, amíg felhasználható pénzhez jut belőle. Lehet más típusú befektetése (például ingatlan stb.), amely esetében szintén idő, amíg készpénzre tudja váltani. Sokszor erre nincsen idő vagy további költséget jelent a késlekedés.

Minden esetben kerülni kell az eladósodást?

Leegyszerűsítve azt szokták tanácsolni, hogy mindenki igyekezzen kerülni a kölcsönfelvételt, ne adósodjon el. Ennél talán pontosabb az a tanács, hogy mindenki felelősen döntsön, mielőtt hitelt igényelne, mérlegelje, hogy valóban szüksége van-e rá és milyen alternatívái vannak. A hitelpiac nem azért működik, mert az emberek felelőtlenül vesznek fel hitelt, hanem azért, mert vannak olyan helyzetek, amikor a kölcsönfelvétel a racionális és jó megoldás.

Ilyen helyzet például az, amikor valaki lakást akar vásárolni, de nincs elegendő pénze: ameddig összegyűjtené a lakásvásárláshoz szükséges összeget, addig is kell valahol laknia. De a cikk témájánál maradva is találunk példát arra, hogy a kölcsön racionális választás, ugyanis előfordulhat, hogy a hitelfelvétel egyszerűbb, gyorsabb és olcsóbb, mint hozzányúlni a saját befektetésekhez. Ilyen esetben pedig, bármilyen furcsán hangozzon is elsőre, valóban racionális döntés inkább kölcsönből fedezni a nem várt kiadást, mint a saját megtakarításból.

A pénzügyi kalkuláció

Tehát, amennyiben Önnek gyorsan pénzre van szüksége, össze kell hasonlítania a lehetőségeit abból a szempontból, hogy milyen forrásból tudja azt olcsóbban előteremteni. Nem állíthatjuk, hogy a kölcsönből finanszírozott kiadás lesz mindig jó megoldás, de eleve ki sem zárhatjuk, mert léteznek olyan helyzetek, amikor a befektetésből tud nagyobb költséggel kiszállni.

A befektetéseknél mérlegelnie kell a költségeket és az elmaradt hasznot, a kölcsönnél pedig a kölcsön árát. Ha tisztán az alapján akar mérlegelni, hogy melyik alternatíva az olcsóbb, akkor a jövőbeni pénzügyi pozícióból kell kiindulnia, de ne feledje, nemcsak azt kell összehasonlítania, hogy a befektetésének jobb-e a hozama, mint amennyit vissza kell fizetnie a kölcsön miatt, hanem azt is, hogy az egyéb költségek mekkorák.

Azaz nem magát a befektetést, hanem az alternatívákat kell vizsgálnia. Ha például egy kölcsön után 200 ezer forinttal többet kell visszafizetnie összesen a futamidő végéig, befektetése pedig ez idő alatt 175 ezer forinttal érne többet, akkor az ön pénzügyi pozíciója -25 ezer forint lesz. Ugyanakkor könnyen lehet, hogy Önnek a befektetéséhez hozzányúlnia több, mint 25 ezer forintjába kerülne (a fentebb kifejtett költségek miatt), azaz mégis a kölcsön érné meg jobban.

Bármilyen helyzetben alkalmazható megoldást nem lehet mondani, legyen körültekintő, hiszen mindig a befektetés típusától és kondícióitól függően kell mérlegelnie!