Továbbra is töretlen a személyi kölcsönök virágzása. A devizahitelek okozta hitel félelem már a múlté, és ahogy a rossz emlékek halványulnak az emberek fejében, úgy vesznek fel ismét nagy számban személyi kölcsönöket. Ezekhez ugyanis legtöbbször nagyon kedvező konstrukciókkal lehet hozzáférni.

Miért éri meg a személyi kölcsön?

E hiteltípus kedvező megítélésének egyik legfőbb oka, hogy a személyi kölcsön fedezet nélküli, tehát nem kell attól tartani, hogy egy esetleges probléma esetén elúszik a lakás. Emelett a jelenlegi alacsony kamatkörnyezetben könnyen találni remek ajánlatokat a személyi hitelek esetében is. Így viszonylag olcsón, gyorsan és igazán nagy kockázat nélkül hozzájuthatunk néhány százezer, vagy akár pármillió forinthoz. Adott a választási lehetőség, hogy fix vagy változó legyen a kamatozás, milyen futamidő alatt kívánja törleszteni az adósságot, illetve milyen kezességet vállal ezért cserébe. Általánosságban elmondható, nagyobb összegeknél érdemesebb a jelzálogalapú hiteleknél nézelődni.

Mikor ajánlott a személyi kölcsön?

Jól jöhet ez a típusú kölcsön például be nem tervezett események finanszírozásában: tehát ha tönkremegy a hűtő, autó, károk keletkeznek a lakásban, vagy akár esküvő, temetés közeleg. Emellett többen használják előre tervezett dolgok fizetésére is, mint például egy nyaralás, amit utólag részletben, kamatokkal fizetne inkább egy család, mint egyszerre egy összegben. Ugyanakkor nagyon kell vigyázni, mert a könnyű hitel meggondolatlan lépésekre sarkallhat. Fontos, hogy alaposan tervezze meg, valóban szükség van-e a pénzre, és tényleg vissza tudja-e fizetni!

Mire kell még figyelni?

Semmiképpen ne írjon alá semmi olyat, amit nem olvasott át részletesen. Amennyiben a szerződés bármely része kérdéses lenne, nyugodtan kérdezzen, akár online, telefonon, vagy személyesen. A pénzintézetek számára első, hogy segítséget nyújtsanak kérdés esetén. Hitelkalkulátorokat is érdemes használni, amelyekkel a különböző bankok ajánlatait lehet összehasonlítani. Ez elengedhetetlen egy jól átgondolt döntés meghozatalához. Ha viszont úgy érzi, hogy biztos a hitel szükségességében, illetve abban, hogy tudja majd fizetni, és utánajárt minden lehetőségnek, akkor nem kell félni szükség esetén kölcsönhöz folyamodni.