Százezres tétek hitelfelvételkor

Sokan vannak, akik szinte sportot űznek abból, hogy bizonyos távolságon belül mindig annál a kútnál tankolnak, ahol éppen pár forinttal olcsóbb a nafta. Ennek fényében több mint érdekes, de legalább ilyen népes az a tábor is, amelynek tagjai azt gondolják: az egyik bank olyan, mint a másik, felesleges túl sok energiát fektetni a válogatásba, amikor hitelt vesznek fel.

Pedig óriásit tévednek már akkor is, ha személyi kölcsönt igényelnek. (Nem is beszélve a lakáshitelekről.) Például, ha öt évre akarunk felvenni 1,5 millió forintot, akkor a végül visszafizetendő összeg közötti különbség akár 600 ezer forint is lehet. Pedig a skála drága végén sem egy rossz arcú uzsorás van, hanem egy igen jó nevű bank.

Hogyan érdemes válogatni a hitel ajánlatok között?

Ma már a bankok kínálata olyan bonyolult, hogy igazából nem éri meg bíbelődni az átböngészésükkel, sokkal kényelmesebb megoldást nyújtanak a hitelkalkulátorok. Rengeteg ugyanis a változó, amellyel mind számolni kell.

Csak néhány példa: alapvetően befolyásolja a feltételeket, hogy mennyi jövedelem érkezik a számlánkra. Nem nehéz kitalálni, hogy minél több, annál jobb kondíciókkal kaphatunk kölcsönt. Szintén kamatkedvezménnyel díjazza számos pénzintézet, ha hajlandók vagyunk hozzá utaltatni a jövedelmünket. Itt persze nem árt némi számolás, hiszen ha jelenleg egy nagyon olcsó számlacsomagunk van, és egy jóval drágábbra kellene váltani, akkor egyáltalán nem biztos, hogy megéri.

Van olyan pénzintézet is, amely csak havi 100 ezres utalást követel meg, így akár a munkabér kettébontása is opció lehet. Igaz, ennek valószínűleg nem örülnének a munkahelyünkön, ráadásul két bankszámla szinte biztosan többe kerül, mint egy.

Mire figyeljünk a hiteligénylés során?

Érdemes a kezdeti költségre is vetni egy pillantást, bár ott drámai különbségek általában nincsenek. Ennek összegét 15 ezer forint köré szokták belőni, ám akciók keretében ettől gyakran eltekintenek. Előfordul az is, hogy egyhavi törlesztőről mond le a folyósító hitelintézet. Arra szintén akad példa, hogy az online hitel igénylést kamatkedvezménnyel honorálják.

Belefuthatunk olyan ajánlatokba is, ahol a kedvező kamat mellé komoly megkötés társul, például csak lakás felújítására, átalakítására, illetve berendezésére lehet költeni a pénzt.

Megéri figyelni a hitel kamatperiódusára – ez az időszak, amikor garantáltan nem változhat a törlesztő részlet. Ez jelenleg jellemzően minimum három hónap, de számos pénzintézet kínál a teljes futamidőre fixált kölcsönöket. Az utóbbiak drágábbak, de ha öt évre adósodunk el, akkor már érdemi esély van arra, hogy közben emelkednek a kamatok, azaz nőni fog a törlesztő részletünk. Ha nem túl nagy a különbség a kétféle ajánlat között, érdemes a végig fixáltat választani, így ugyanis nem érhet bennünket kellemetlen meglepetés.

Mindezek fényében már nem is olyan meglepő, hogy miért alakulnak ki az akár félmillió forintnál is nagyobb különbségek. Ha körültekintően választunk, a megtakarításból jó párszor tankolhatjuk tele a kocsit akár a legdrágább prémium benzinnel is.