Két nagy csoportra bontjuk a személyi hiteleket. Vannak az úgynevezett biankó és a személyi hitelek. Most bemutatjuk az egyes személyi hitelek típusait.

1.  Biankó személyi hitelek

A biankó hitelek esetében a hitelező fél tudomására jut az ügyfél vagyoni helyzete és egyéb hitel felvétellel összefüggésbe hozható adata, viszont ezért a szolgáltatásért cserébe nem kér biztosítékot vagy kezességet a hitelt biztosító fél.

Ezeket három fő csoportra oszthatjuk tovább:

Üzemviteli személyi hitelek

Az üzemviteli hitelek a vállalkozások üzemeltetéséhez szükséges készleteket vagy kiadásokat finanszírozzák, melynek futamideje maximum egy év lehet.

Szezonális személyi hitelek

A szezonális hitelek cégek esetében vehetőek fel, melyek a cég alkalmi jellegű többlet pénz igényét segítik rendezni.

Kis személyi hitelek

A kishiteleket főként a lakosság számára fejlesztették ki, melyek közt két fő csoportot különböztetünk meg:

  • Egyéni hitelek: munkabérből, vagy fizetésből élők esetében igényelhető.
  • Árukészlet-hitelek: tartós fogyasztási cikkek vásárlása során alkalmazható.

2.  Kezes személyi hitelek

Az ilyen típusú hiteleket kizárólag egy harmadik fél bevonásával lehet igény bevenni, mely során a harmadik fél is kezességet vállal a hitel felvételért. Ebben az esetben mind az ügyfél, mind a harmadik fél egyaránt felel a hitel visszafizetéséért.

Két további csoportra oszthatjuk a kezes hiteleket:

Egyszerű kezességvállalás

Csak abban az esetben vállalja a harmadik fél a kezességet, ha az adós nem tudja fizetni a felvett hitel összegét.

Készfizetői kezességvállalás

Ebben az esetben a harmadik fél teljesen átvállalja az adóstól a hitel visszafizetését függetlenül attól, hogy tudja-e fizetni az adós a felvett hitelt vagy sem.

3.  Váltóleszámítolási személyi hitelek

Kereskedelmi bankok által történik, mely a váltó lejárat előtti megvásárlását jelenti.

Személyi hitel igénylés - melyiket válasszuk?

Természetesen, ha nem vagyunk biztosak, hogy melyik személyi hitel lesz számunkra a legkedvezőbb, mindig van lehetőség személyesen ügyeket intézni. Bátran kérdezzünk pénzintézetünktől, hisz nekik és nekünk is érdekünk, hogy a lehető legjobb személyi hitel megoldást sikerüljön kiválasztanunk!   

További kérdése van a személyi hitelekkel kapcsolatban? Nézze meg személyi hitelkalkulátor oldalunkat, aho megtalálhatja az Ön számára legjobb személyi hitelt, az oldal alján pedig rengeteg hasznos informácót talál a személyi hitel kisokos menüpontban!