Nagyon leegyszerűsödött a személyi kölcsönök felvétele, már online, mindössze pár kattintással is felvehetünk hitelt. Ennek ellenére a legtöbb hitelfelvevő továbbra is a személyes ügyintézést választja, de azért számukra is egyre fontosabbá válik az internetes tájékozódás. Érdemes hitelkalkulátorok segítségével körbenézni, aztán a bankoknál is érdeklődni, mielőtt megszületne a döntés.

A vezető pénzintézetek weboldalán a megfelelő űrlap kitöltésével rögtön megtudható, jogosult-e a hitelre, a telefonos applikációkban pedig pár kattintással el is indítható a folyósítás. Nem meglepő, hogy egyre nő azon szerződések száma, amelyeket teljesen online kötnek meg, a bankok igyekeznek kiszolgálni az igényeket. A jelenlegi hitelkörnyezetben nagyon kedvező ajánlatokat lehet találni és gyorsan, egyszerűen hozzá lehet jutni a kölcsönökhöz.

Hitelpiaci helyzetkép

A személyi kölcsönök terén az utóbbi években tapasztalt töretlen bővülés 2018-ban is folytatódik, soha nem látott népszerűségnek örvend ez a hitelforma. Ennek két fő oka van, egyrészt az, hogy emelkedtek a nettó reálbérek, másrészt pedig az alacsony kamatkörnyezet is kedvez a hiteleknek. A személyi kölcsönök kamata jelentősen csökkent, több bank kínál már 10%-on aluli THM-et.

2018 első harmadában 58%-al több személyi kölcsönt vettek fel a lakosok tavalyhoz képest, az előrejelzések alapján év végére ez a szám még tovább nőhet. Az év első négy hónapjában 128.5 milliárd forintra rúgott az új hitelek összege, érdekesség, hogy ezek többségében fix törlesztőrészletűek voltak, 93 milliárd forintot vettek fel fix kamattal, ami 73%-a a hiteleknek. 3-5 év a jellemző futamidő a személyi kölcsönöknél.

A hitelpiac várhatóan tovább növekszik 2018 végén és előreláthatólag 2019-ben is, ez pedig egyre több ajánlatot eredményez majd a pénzintézetek részéről, ami még fontosabbá teszi a megfelelő felkészülést és összehasonlítást.