1. Fontos a könnyvviteli beszámoló alapossága, minél részletesebb legyen.

A bankok nagy része “dobozos” szolgáltatási lehetőséget kínál a kisebb cégeknek, melyek javarészt a pénzügyi hatékonyságot veszik górcső alá a hitel elbírálásakor.

 

2. Fontos tudni, hogy milyen célra, milyen hitel ajánlott.

A napi működés fenntartásához, vagy átmenetei pénzhiány esetén ajánlott a folyószámlahitel igénybevétele. Létezik olyan folyószámla hitel, mely évente meghosszabbítható. Ez a kölcsönforma szabad felhasználású, lejárata pedig rövid időtartamú.

 

A beruházásokhoz kapcsolódó hitelt főként nagyobb méretű beruházások esetén ajánlott igényelni. Pl.: ingatlan beszerzése, munkagép vásárlása esetén. Ezekben az esetekben a kölcsöncél fix, a hitel elbírálására többet kell várni, az igénylése több “papírmunkával” jár, azonban a hitel jóval kevesebbe kerül, amelyen egy cég sokkal többet spórolhat.

 

Ezek mellett lehetőség van hosszútávú szabadfelhasználású hitelt igényelni. Olyan esetekben ajánlott igényelni, mint például új szoftver vásárlásra, programok frissítése stb. Nagy hátránya, hogy jóval magasabb kamatú a magasabb hitelkockázat miatt.

 

3. Gyakori hiba, hogy a cégek tévesen térképezik fel a pénzügyi igényeiket - lehetőségeiket, és már túl későn fordulnak a bankjaikhoz. A szakemberek azt javasoljták, hogy még azelőtt igényeljék pénzügyi szakértők segítségét mielőtt még fellépnének a pénzügyi nehézségek, hogy elkerüljék a kellemetlen helyzeteket. Valamint az Ő javaslatukra naprakészek lehetünk a számunkra legelőnyösebb pénzügyi megoldásokból.

 

Miért kiemelt téma a vállalkozói hitel?

Az elmúlt egy évben (májustól-májusig tartó időszakban) 4,2 %-kal növekedett a hitelért folyamodott cégek száma, főként azoké, akik profilja nem pénzügyi tevékenységekre irányul.

 

A hitelfajtákon belül 5 %-kal növekedett azon kölcsönök száma, melyek hosszabb időtartamúak. (Az MNB adatai alapján) Szakértők szerint az év folyamán tovább fog nőni a vállalkozások hitelpiaca.