2017 júliusától több mint hatszáz helyszínen juthatnak uniós finanszírozású hitelekhez a kis- és középvállalkozások. A következő bankok programjában lehet megtalálni: OTP, MKB, GRÁNIT Bank és a Növekedési Hitel Bank Zrt. Az igényelhető összeg7 évre hétszáz-ötven milliárd Ft, melyből idáig negyven milliárd Ft-ot utaltak át.

Európában most először vált lehetségessé egy hatékony stratégiát kiépíteni – a nemzetgazdasági miniszter szerint- mely költségkímélőbbé, eredményesebbé tudja tenni az uniós erőforrások elosztását. A miniszter továbbá elmondta: a program győzelmét garantálja még az is, hogy a KKV-k piacképességének hatékonyságára irányuló EU-s hiteltervezetek már több mint ezer cég korszerűsítését tették lehetővé. Varga Mihály felhívja a figyelmet a hitelek legfontosabb jellemzőjére, amely a visszafizetési kötelezettség. Ez arra sarkalja a jelentkező vállalatokat, hogy minél jobban megfontolt üzleti tervezeteket alkossanak, és minél eredményesebben váltsák valóra a beruházással kapcsolatos céljaikat.

Sikeresek a magyar kis és középvállalkozások

Az idei év felénél a vállalkozások hét és félszer (a háztartások pedig négyszer) több betétet helyeztek el, mint amennyivel adósságaik növekedtek új kölcsönök igénylése révén a hazai bankokkal szemben – jelentette ki a Magyar Nemzeti Bank a hitelintézetek összevont mérlegéről szóló jelentésében.

Fogyatkozik a kölcsönállomány, növekednek a betétek

Azoknak a vállalkozásoknak a hitelállománya, melyek nem pénzügyi tevékenységgel foglalkoznak, hét milliárd Ft-os apadást jelzett, csupán a tranzakciók számításánál. A forinthitelek kb. tíz milliárd Ft-tal fogyatkoztak, ennek ellenére a devizathitelek több mint három milliárd Ft-tal nőttek.

Ezen cégek betétállománya viszont több mint 50 milliárd Ft-tal növekedett.

A vállalkozói hitelek igénylése előtt – csakúgymint a lakossági személyi hiteligénylés előtt – ajánlott úgynevezett vállalkozói hitelkalkulátorokkal ellenőrizni a különböző pénzintézetek ajánlatait, hiszen jelentős különbségek lehetnek a kamatokat illetően.