A nulla százalékos konstrukció feltételei megváltoztak az idén. A Magyar Fejlesztési Bank a kölcsön biztosítékaként már olyan ingatlanokat is elfogad, amelyekre a tulajdonosok CSOK-ot vettek fel.

Még a tavalyi évben európai uniós forrásból indult el az energiahatékonysági hitelprogram.

Mire vehető fel az energiahatékonysági hitel?

Íme a főbb területek:

  • Homlokzati hőszigetelésre
  • Nyílászáró cserére
  • Szigetelésre
  • Világítás- és fűtéskorszerűsítésre
  • Napelemes, napkollektoros rendszerek, hőszivattyús és biomassza hőtermelő berendezések telepítésére

Már online is lehet igényelni az energiahatékonysági hitelt

Idén jelentősen megújult a program: május óta a magánszemélyek akár online is benyújthatják az igényüket, legalábbis 5 millió forintos összeghatárig. Az országszerte megtalálható 642 MFB pont egyikét csak a kérelem hitelesítéséhez és szerződés aláírásához kell felkeresni. 5 millió forintnál nagyobb igénylés esetén viszont az egész ügyintézést személyesen kell intézni. A kezdeményezés 2022. december 31-ig tart, az igényeket eddig az időpontig kell benyújtani.

A konstrukció részletei

Az energiahatékonysági hitelnél a futamidő maximum 20 év lehet, a minimális önerő pedig el kell érje a 10 százalékot. Lakásszövetkezetek és társasházak esetében legalább 500 ezer és maximum 7 millió forintot lehet felvenni, míg családi háznál 10 millió forint a felső határ. A futamidő végéig csak a hitelösszeget kell visszafizetni, nincsenek kapcsolódó költségek. Tehát nincs kezelési költség vagy előterjesztési díj, a kamat pedig nulla százalékos!  A kölcsön igénylőjét viszont díjfizetés terheli minden olyan esetben, ahol a harmadik félnek kell fizetni az ügyintézés miatt.

A szóba jöhető kiadások:

  • Közjegyzői díj
  • Értékbecslői díj
  • Energetikai tanúsítvány díja
  • Földhivatali eljárási díj

A kiadások közül viszont számos tétel elszámolható, így például: az előzetes tanulmányok, engedélyezési dokumentumok, és a műszaki tervek ára vagy a szakhatósági, igazgatási díjak költsége.

energiahatékonysági hitel

115 milliárdos keret

A program teljes kerete 115 milliárd forintot tesz ki. A várakozások szerint ebből az összegből a következő években több mint 24 ezer lakás vagy családi ház energetikai felújítása valósulhat meg.

CSOK-kal is működik

Az idei változások része, hogy a Magyar Fejlesztési Bank a kölcsön biztosítékaként már olyan ingatlanokat is elfogad, amelyekre családi otthonteremtési kedvezmény (CSOK), adóvisszatérítési támogatás, illetve ezen támogatásokhoz kapcsolódó pénzintézeti kölcsön lett felvéve.

Egyszerűbb nyomtatvány

Maga a hitelkérelmi nyomtatvány is átláthatóbb lett: a korábbi 49 oldal helyett már csak 13 oldalból áll a dokumentum. Aki az igénylés előtt biztosra akar menni, annak érdemes kitölteni az online hitelbírálati kérdőívet a Fejlesztési Bank honlapján.

Amennyiben pedig a Lakástakrék Pénztár (LTP) érdekli, akkor arról itt lehet bővebben tájékozódni!