Magyarországon valószínűleg a devizahitel a leginkább közutálattal fogadott hiteltermék, köszönhetően annak, hogy a tíz évvel ezelőtti gazdasági válság hatására devizahitellel rendelkező családok sokasága került reménytelen helyzetbe.

A törlesztőrészletük olyan jelentősen megnőtt, hogy nem tudtak eleget tenni a törlesztési kötelezettségüknek, ami tovább növelte tartozásukat, kilátástalan helyzetbe sodorva a kiszolgáltatott anyagi helyzetben lévőket. Sokan közülük házukat, lakásukat is elveszítették.

A devizahitel egy magas kockázatú hiteltermék, sokan ezt saját kárukon érzékelhették. Mára a jogalkotói szándéknak, a piaci környezetnek és a lakosság tapasztalatának köszönhetően Magyarországon a devizahitelezés visszaszorult. Ennek ellenére érdemes áttekinteni, hogy mi az a devizahitel, miért van ekkora kockázata, és miért lehetett egykor népszerű hiteltermék.

A devizahitelek létjogosultsága

A devizahitel annak köszönhette népszerűségét, hogy sokkal alacsonyabb kamattal lehetett hozzájutni, mint a forinthitelhez, mivel bő másfél évtizeddel ezelőtt, amikor a devizahitelezés elterjedt, a hazai kamatszint kifejezetten magas volt. Az alacsonyabb devizakamatok pedig azt jelentették, hogy a devizahitelek havi törlesztőrészlei jelentősen alacsonyabbak voltak, mint egy azonos kölcsönösszegű forinthitel esetében. Ez nagyon vonzó volt, sokak számára pedig egyenesen az egyetlen lehetőség, ha saját tulajdonú ingatlanhoz akartak jutni, mivel jövedelmükből esélyük sem lett volna arra, hogy egy jóval magasabb törlesztőrészletet kigazdálkodjanak.

Ezt akár még egy kockázatvállaló, de racionális pénzügyi döntésnek is tekinthetnénk, de a legtöbben valószínűleg nem így gondolkodtak, fel sem mérték a devizahitelek kockázatait.

A devizahitelek kockázatai és költségei

A devizahitelek tulajdonképpen olyan hitelek, amelyeknek az elszámolása történik devizában, de a folyósítása és a törlesztése forintban történik. És ebből ered a legnagyobb kockázata: az árfolyamkockázat.

Amennyiben az a deviza, amelyben hitelt elszámolják, erősödik a forinthoz képest (beleértve a forint gyengülését is), a tőketartozás és a törlesztőrészlet forintban számított értéke azonnal megnő – azaz megnő a tartozás és a törlesztési kötelezettség anélkül, hogy az adós bármit tett volna. Elméletileg természetesen ennek fordítottja is bekövetkezhet: a forint erősödése az adott devizához képest, amely az adós számára kedvező, adósságcsökkentő hatású.

A devizahitelek esetében a kamatkockázat ugyanúgy adott, mint bármilyen más hitel esetében. Semmilyen garancia nincs arra, hogy az adott országban, amelynek devizájában felvették a hitelt, nem fog emelkedni a kamatszint, ugyancsak emelve a devizahitelek törlesztőrészleteit.

Végül pedig vannak olyan költségei is, amelyek forinthitel esetében nem merülnek fel: ilyen a külön devizaszámla díja vagy a deviza átváltásának díja. A tapasztalat azt mutatta, hogy még ezekkel a díjakkal is inkább kedvező volt devizahitelt felvennie az igénylőnek, a forinthitelek kondíciói annyival rosszabbak voltak.

Érdemes ma egyáltalán devizahitelben gondolkodni?

Mint láthattuk, a devizahitelek vonzereje abban volt, hogy alacsonyabb kamat mellett alacsonyabb törlesztőrészletekkel volt elérhető a kölcsön. A mai magyar piaci környezetben soha nem látott mélységben vannak a kamatok. Lakáscélú jelzálogkölcsönt már 3% alatti kamattal lehet találni, és a kevésbé kockázatos, hosszabb kamatperiódusok esetében is kifejezetten kedvező szinten van a kamat. Ennél érdemben kedvezőbb kondíciókat más deviza esetében sem lehetne találni, ha pedig súlyozzuk a kockázatokkal, pláne nem. Így ma gyakorlatilag semmilyen érv nem szól a devizahitelek mellett, hacsak valaki nem spekulációs célból szeretne devizahitelt felvenni.

Kinek (nem) szabad devizában hitelt felvennie?

Ha valaki azzal a céllal keresne devizahitelt, hogy nyerjen rajta az árfolyamváltozáson keresztül, mert arra számít, hogy a forint hosszú távon is jelentősen erősödni fog az adott devizával szemben, és ez majd csökkenti a visszafizetési kötelezettségét, annak racionális döntés lehet a devizahitel. De ez nem tekintendő tipikus magatartásnak, árfolyamnyereséget más módon sokkal hatékonyabban el lehet érni, ha valaki ilyen irányú befektetést keres.

Amennyiben valakinek pénzre van szüksége, és ezzel a céllal akar hitelterméket választani, számára egyszerűen a mai kondíciók között nem éri meg a devizahitel, talán összességében drágább is lenne egy devizahitel a legkedvezőbb forinthiteleknél a különböző járulékos díjak miatt, emellett pedig csak felesleges kockázatvállalás lenne. Emiatt ajánlott, hogy aki devizahitelt vesz fel, rendelkezzen kellő biztonsági megtakarítással arra az esetre, hogy át tudjon vészelni egy olyan helyzetet, ami az árfolyamkockázat negatív hatásaiból bármikor adódhat. Ha ilyen megtakarítása nincs, kevésbé kockázatos hitelt kell választania.

A címben feltett kérdésre tehát az a válasz, hogy forintban. Tehát semmiképpen sem érdemes devizában eladósodni ma Magyarországon. Azonban, ha valamilyen okból valaki mégis devizában szeretne kölcsönt felvenni, akkor azt csak olyan devizában tegye, amelyben rendszeres jövedelme is származik, mert ezzel tudja minimalizálni az árfolyamváltozásból eredő kockázatot.