A környező országokat tekintve hazánk azon országok közé tartozik, ahol legjobban csökkent a devizahitelek aránya. Mára már a 0,5%-ot sem éri el a GDP-hez mérten. A devizahitelek aránya a régióban Lengyelországban a legmagasabb.

A Magyar Nemzeti Bank jelentései alapján nézzük meg, milyen út vezetett a devizahitelektől a lakossági ügyfélorientált kölcsönökig.

Így váltották le a devizahiteleket a magyar háztartások

A magyar háztartások hitelezési szokásait a gazdasági válságot megelőzően a deviza hitelek számának növekedése jellemezte. Az árfolyamkockázatot a legtöbb háztartás alulértékelte, mert stabil volt a svájci frank árfolyama, magas volt a magyar alapkamat és pozitív szemléletű bér várakozások voltak.

  • A lakáskölcsön kapcsán beszüntették az állami kamattámogatást, mely még jobban ösztönözte a kisebb kamatozású kölcsönök iránti keresletet.
  • A magas kamatú forinthitelek elősegítették a devizahitelek területhódítását és segítették a háztartások kölcsön igénylésének hajlandóságát.
  • A gazdasági válság folyamán az árfolyamok ingadozások következménye az lett, hogy számottevően megnövekedett a magyar lakosság forintban mért kölcsöntartozása , nőttek a havi törlesztő részletek, ami tekintélyes pénzügyi bizonytalanságot eredményezett a háztartásoknak és emiatt a teljes nemzetgazdaságnak.
  • 2015 tavaszán átváltottak közel 3000 milliárd Ft értékű deviza-jelzálog kölcsönt forint alapúra.

Ennek az lett a következménye, hogy a deviza kölcsönök megoszlása az összes háztartási kölcsönállományon belül 5 % alá ment, melyet az egyéni hitelek és a gépkocsi kölcsönök forintosítása még tovább csökkentett. A devizahitelek arányának nagymértékű csökkenése miatt a bankszektor biztonságosabbá vált.

Magyar Nemzeti Bank

kép: MNB

A pénzügyi stabilitás megtartásáért tett intézkedések

2013-tól a Magyar Nemzeti Bank átvette a pénzügyi felügyelet feladatköreit. Ezen jogkörrel több intézkedést is tett a bankszektor likviditási helyzetének stabilizációjáért valamint a körültekintő lakossági hitelezés biztosításáért.

A jegybank az elővigyázatos, megfontolt és előrelátó hitelezésért egy úgynevezett adósságfék szabályzatot hozott létre 2015-ben, mely az adózó bér és az ingatlan összegének megoszlásában hitel határt szabott meg.

Fogyasztóbarát hitelek bevezetése

A Magyar Nemzeti Bank 2017 nyarán elkezdte terjesztetni a jegybank által minősített fogyasztóbarát lakáskölcsönöket. Ez segítheti a piaci verseny felpezsdülését, aminek következményeként a kamatok várhatóan csökkenni fognak. Emellett a fogyasztóbarát hitelprogram támogatja, hogy a fogyasztók olyan pénzügyi termékekhez jussanak hozzá, amik hosszú távon kiszámíthatóak, könnyen átláthatóak