2021-től új fejezet nyílik a családok otthonteremtésének történelmében. Az 5 pontból álló program immáron nem csak a lakásvásárlást, és bővítést támogatja, hanem új elemként megjelenik a már meglévő ingatlan felújításának támogatása, amely igen nagy segítség azoknak a családoknak, akik már meglévő, de rossz állapotú ingatlanukat szeretnék felújítani. Nézzük, miben segíthetnek az Otthonteremtési program elemei:

Áfacsökkentés

2021. január elsejétől az új építésű ingatlanok áfája 27 %-ról újfent 5 %-ra csökken. Már ez önmagában nagy segítség az új lakást építtetőknek, illetve a vásárlóknak, viszont még nagyobb kedvezményt kapnak azok a családok, akik Családi Otthonteremtési Kedvezményt (CSOK-ot) vesznek igénybe, mivel az ő esetükben gyakorlatilag teljes áfamentesség kerül bevezetésre oly módon, hogy a befizetett 5 %-os áfa utólag visszaigényelhető lesz. A teljes áfamentességnek köszönhetően a család egy nettó 40 millió forintos ingatlan esetén majdnem 11 millió forintot spórol meg a jelenlegi árakhoz képest.

Illetékmentesség

2021. január 1.-től azok a családok, akik CSOK-támogatással vásárolnak lakóingatlant, illetékmentességet élveznek. Mivel a vagyonszerzési illeték jelenleg az ingatlan értékének 4 %-a, ez szintén komoly költségcsökkentést jelent, hisz egy 40 millió forint értékű ingatlan esetén ez 1,6 millió forint megtakarítást eredményez. Érdekesség, hogy az illetékkedvezmény összege akár nagyobb is lehet, mint a felvett CSOK-támogatás.

Otthonfelújítási támogatás

Az új intézkedések között talán leginkább várt elem az Otthonfelújítási támogatás, mivel ez azon sokak számára nyújt lehetőséget akik bármilyen okból nem tudnak, vagy nem szeretnének új lakásba költözni, viszont meglévő inganjuk felújításával képesek megteremteni a számukra szukséges komfortot. Ez a támogatás azok számára is jól jöhet, akik olcsóbb, régi, használt, felújításra szoruló házat, vagy lakást terveznek vásárolni, ekkor az olcsóbb ingatlan ár mellett kisebb felújítási költségekkel is számolhatnak.

Az Otthonfelújítási program keretében a legalább 1 gyermeket nevelő családok igényelhetnek támogatást a felújítási költségek feléig, de maximum 3 millió forint értékben. Ez azt jelenti, hogy a legnagyobb támogatást 6 millió forintos beruházásnál érhetjük el. A támogatást bármilyen felújításra, fűtéskorszerűsítésre, belső átalakításra, igénybe lehet venni, de elszámolható lesz az anyag-, és munkaköltség is. Hogy pontosan milyen célokra is lehet felhasználni ezt a támogatást, még nem tudni, mivel a tervezet pontos kidolgozása nem történt meg. Feltételezhetjük azonban, hogy a felhasználhatóság köre nagyjából meg fog egyezni a korábban  a lakástakarékpénztári megtakarítások (Fundamenta, OTP LTP) felhasználhatóságával. Ez esetben általánosan minden elszámolható, ami be van építve a lakásba (pl. konyhabútor, beépített szekrény, mosógép, tűzhely), a többi használati tárgyat viszont saját zsebből kell finanszírozni. (padlószőnyeg, kisszekrény, kanapé,állóbútor)

Az otthonfelújítási támogatás legnagyobb hátránya, hogy azt utólag fizeti az állam a benyújtott számlák alapján, és természetesen csak olyan költségek számolhatók el - legyen az akár anyag-, akár munkaköltség), amelyekről számlákkal rendelkezünk. Ez sok esetben drágíthatja a tervezett felújítást. A legnagyobb nehézség azonban talán mégsem ez, hanem, hogy ennél a támogatásnál rendelkeznünk kell saját tőkével, amiből a támogatott részt csak a felújítás megtörténte után kapjuk vissza. Sajnos sokaknak nem áll rendelkezésére a felújításhoz szükséges összeg, ez esetben viszont igénybe vehető a jövőre bevezetésre kerülő Fogyasztóbarát személyi kölcsön, mellyel kedvező kamatozási feltételek mellett juthatunk a szükséges pénzösszeghez. Jelenleg egy 6 millió forintos kölcsön esetén 7 éves futamidővel 92 ezer forint körül mozog a havi törlesztőrészlet, és a futamidő végére kb. 1,75 millió forinttal kell többet visszafizetni, ami az Otthonfelújítási támogatás igénybevétele esetén még mindig 1,25 millió forintnyi nyereséget jelent. Természetesen a költségek ez esetben is csökkenthetők, ha:

  • Kisebb összeget veszünk fel
  • A támogatás kifizetése után elő-, vagy végtörlesztjük a kölcsönt
  • alacsonyabb kamatozású, jelzálog alapú hitelt veszünk fel
  • bármilyen kamattámogatott hitelből (pl. Babaváró) finanszírozunk előre

Amennyiben lakásfelújításához bármilyen kölcsönre van szüksége, használja ingyenes kalkulátorunkat.
Fontos kritérium az Otthonfelújítási támogatás esetében, hogy azt csak saját tulajdonú ingatlanra vehető igénybe.

Kérdések

Az Otthonfelújítási támogatással kapcsolatban már most rengeteg kérdés felmerül, melyekre azonban  -konkrét tervezet hiányában - még nem tudjuk a választ, azonban mind a szabályalkotásnál, mind a lakásfelújítás tervezésénél figyelembe kell vennünk. Lássunk néhányat ezen kérdések közül:

  • A visszatérítést egyszer lehet igényelni maximum 6 millió forint után,  vagy a keretet folyamatosan vehetjük igénybe? Ez azért fontos kérdés, mert ha a teljes felújítást több, apróbb részletben - akár több év alatt - valósíthatjuk meg, úgy kevesebb pénzzel kell rendelkezni induláskor. Ellenkező esetben kénytelenek leszünk már az elején rendelkezni a teljes, akár 6 millió forintos összeggel.
  • Milyen felújításokra, és berendezési tárgyakra lehet igénybe venni a támogatást? A későbbi félreértések elkerülése érdekében a szabályalkotónak konkrétan meg kell határozni, milyen termék-, és szolgáltatási körre terjed ki a támogatás.
  • Hogyan lehet igénybe venni a támogatást résztulajdon esetén? Milyen feltételek mellett veheti pl. igénybe egy olyan házaspár a támogatást, ahol (pl. öröklés útján) csak az egyik fél tulajdonos, és pl. egy nagy ház egyik felében laknak. Milyen lehetőségek lesznek osztatlan közös tulajdon esetén?

CSOK tetőtér beépítés

A családi otthonteremtési terv 5. pontja szerint jövőre a CSOK-ot igénybe lehet venni például családi ház tetőterének beépítésére is. Ez a lépés kifejezetten kedvező lehet azoknak a családoknak az esetében, ahol legalább 3 gyermek van, vagy ennyit terveznek, mivel ez esetben akár 10 millió forint vissza nem térítendő támogatás is igénybe lehet venni a ház átalakításához.  Ezáltal azok is jobb körülményeket tudnak teremteni önmaguknak, gyermekeiknek, vagy akár szüleiknek is, akiknek egyébként erre más módon, pl. új lakás vásárlásával nem lenne lehetőségük.

Gyermek 25 éves korig

További örvendetes lépés, hogy a lakásfelújítási támogatás mindazok a családok igénybe vehetik, ahol van olyan gyermek, aki még nem töltötte be a 25. életévét, vagy e fölött, ha család betegség miatt Gyermek otthongondozási díjra (GYOD) jogosult. Ezzel a döntéssel főleg azokat a családok élhetnek a támogatással, akik már többnyire komolyabb támogatás nélkül nevelték fel gyermekeiket az elmúlt bő két évtizedben, illetve főiskolás, egyetemista gyermekükről annak tanulmányai alatt is folyamatosan gondoskodnak. Ebben az esetben a támogatás inkább az eddigi szülői munka elismerése, mintsem családtámogatás, mégis méltányos lépés azokkal szemben, akik korábban saját erejükből voltak kénytelenek megvalósítani a lakhatást és felnevelni gyermekeiket.

Hogyan alakulhatnak az árak?

Mint minden intézkedésnek, úgy nyilván ennek a programnak is hatása lesz az ingatlanpiacra. Az, hogy a támogatások révén ténylegesen mennyi pénz marad a zsebünkben, több tényezőtől is függ. Látható, hogy a kormány célja a családtámogatás mellett mindenképpen az ingatlanárak legalább szinten tartása. Azt már korábban láttuk, hogy a különböző támogatások (CSOK, CSOK-hitel, Babaváró) következtében is alaposan megemelkedtek a kivitelezési árak. Hogy a 2021. januártól érvényes új rendelkezések, az Otthonfelújítási támogatás, vagy a felújításra fordítható CSOK hogyan befolyásolja a piacot pontosan még nem tudjuk megmondani, de minden valószínűség szerint lesznek olyan területek, ahol az árak és költségek emelkedni fognak. A teljesség igénye nélkül e területek a következők lehetnek:

  • A felújítási igények megnövekedése esetén a szakemberek korlátolt száma miatt drágább lesz a munkaerő.
  • Mivel csak számlára lehet támogatást kérni, így ugrik a feketemunka olcsósága. Ráadásul számlaképes szakembert egyre nehezebb lesz találni, ez is drágító tényező.
  • Felújításhoz szükséges alapanyagok iránti nagyobb kereslet: sajnos rengeteg ház szorul felújításra: amennyiben ezeket egy időben kezdik el felújítani, úgy hiány keletkezhet az építőipari alapanyagokból.
  • Főleg vidéken többen terveznek majd öreg, felújítandó házat olcsón venni, mivel annak felújításával sokat spórolhatnak az új támogatással, és akár tetőtér beépítéssel később is bővíthetik CSOK-kal. Emiatt várható az ilyen ingatlanok árának piaci növekedése.
  • A megnövekedett kereslet által generált munkaerőhiány negatív hatással lehet az új építésú ingatlanok árára is. Bár az ÁFA-csökkenés így is jelentős, ez a tény mégis csökkentheti a nyereséget.
  • A használt lakások ára - főleg a hitel moratórium végéig - az olcsóbb felújítási költségek miatt minimálisan emelkedhet.

Mindezek ellenére az új döntések üdvözlendők, és minden bizonnyal többet segítenek, mint ártanak. Remélhetőleg hamarosan rendelkezésünkre áll a konkrét szabályozás is, és sokak számára igénybe vehetővé válnak januártól az új támogatások.