A jelzáloghitel olyan hiteltípus, amelynél a hitelezett összeg fedezetéül egy vagy több ingatlant ajánlanak fel a pénzintézet részére, aki jelzálogjogot jegyeztet be a felajánlott ingatlanra. A bank kockázata így alacsonyabb, mint az egyéb hitelfajtáknál, mivel nemfizetés esetén a bank jogosult a felajánlott ingatlanokat értékesíteni, hogy visszakapja pénzét. A jelzáloghitelek összege általában magas (jellemzően 5 millió forint feletti), futamidejük hosszú (akár 35 év is lehet). Kamatozásuk viszont sokkal alacsonyabb, mint a nem jelzálog-fedezetű hiteleké. 

A jelzáloghitel fajtái:

Lakáscélú jelzáloghitel

  • Építkezés, új és használt lakásvásárlás, lakásfelújítás, korszerűsítés, bővítés, telekvásárlás, lakáscsere esetén áthidaló lakáshitel.

Szabad felhasználású jelzáloghitel

  • A konkrét hitelcél megnevezése nélkül.

Adósságrendező jelzáloghitel

  • Fedezet nélküli hitelek (személyi kölcsön, áruhitel, hitelkártya, folyószámla-hitel, stb.) és ingatlan fedezete mellett felvett kölcsönök kiváltása.

jelzáloghitel kalkulátor

A szabad felhasználású jelzáloghitel olyan hitelfajta, amelynél az igényelt hitelösszeget tetszőlegesen lehet felhasználni. A hitel fedezete a hitelfelvevő által felajánlott ingatlan, amelyre a pénzintézet jelzálogjogot jegyeztet be.

A szabad felhasználású jelzáloghitelek előtörleszthetőek, illetve a futamidő lejárata előtt is visszafizethetők, így az alacsony, vállalható hiteltörlesztés érdekében hosszabb futamidő is választható, de nem kell kivárni a futamidő végét.

Jelzáloghitel kalkulátor

A jelzáloghitel kalkulátor ugyanazon az elven működik, mint a többi hitel kalkulátor. A megadott paraméterek után a kalkulátor kilistázza az adatbázisában található összes pénzintézet ajánlatát.

Ha a választott pénzintézetnél van rá lehetőség, akkor kössön törlesztési biztosítást a váratlan negatív események ellen! A törlesztési biztosítással meghatározott élethelyzetekben a biztosító átvállalja a hitel törlesztését Ön helyett, vagy a fennálló teljes hiteltartozást visszafizeti a bank részére.