A lakástakarékok amellett, hogy kiváló megtakarítási lehetőséget kínálnak, igény esetén a takarékoskodás végén az összegyűjtött pénzt lakáskölcsönnel is kiegészítik. A futamidő végig fix kamatozással kedvezőbbek a banki lakáshiteleknél?

Mire jó a lakástakarék?

A lakástakarék elsősorban megtakarítási célt szolgál. Havi befizetéseiink után 30%, maximum évi 72 ezer Ft állami támogatásban részesülhetünk, ezen felül némi betéti kamat is jóváíródik. A takarékoskodás legalább 4, legfeljebb 10 évig tarthat, és az állami támogatás kifizetésének feltétele, hogy valamilyen lakáscélra költsük el a teljes összeget.

A lakástakarék kölcsönök kevésbé rugalmasak, mint egy banki lakáshitel, azért, mert rövidebb futamidőre kínálják őket, és a maximálisan felvehető összegük is alacsonyabb.

A lakástakarék vagy a bank hitelét érdemes felvenni?

Hogy ez kiderüljön az alábbi tényezőket kell megvizsgálni minden esetben:

1. Vessük össze a THM-et és a törlesztőrészletet

2. Vizsgáljuk meg a lehetséges kölcsönösszeget, futamidőt

A fentebb írtak alapján a lakástakarékok által kínált kölcsönök összege korlátozva van. Az egy szerződéshez tartozó maximális kölcsönösszeget úgy lehet feltornászni, ha több szerződést kötünk. A maximális futamidő a 4 éves szerződések esetén 5, a 10 éves szerződések esetén pedig 12 év, viszont a banki lakáshitel esetén 15-20 évig is tarthat a törlesztés.

3, Vizsgáljuk meg a szükséges ingatlan fedezetet

A banki lakáshitelekhez minden esetben szükséges ingatlan fedezetet felajánlani, azonban a lakástakarék ettől el is tekinthet.

ltp lakáshitel

Érdemes-e felvenni a lakástakarék kölcsönét vegyesen banki lakáshitellel együtt?

Ez a megoldás is működőképes lehet, de nagyon nehézkes, és plusz költséggel is jár.

Figyeljünk a kamatperiódusra!

Általánosságban elmondható, hogy minél hosszabb időre rögzítjük a kamatperiódust, annál magasabb lesz a hitelkamat, és ezzel egyenes arányban a törlesztő is.

Mégis megéri hosszabb kamatperiódusra fixálni!

Egy lakáshitel 20-25 éves futamideje elég hosszú idő ahhoz, hogy a kamatok újra emelkedésnek induljanak, mert a jelenlegi alacsony kamatok nem maradnak fent örökké, így már egy pár százalékos kamatemelés is elég lehet, hogy rosszul járjunk a rövid kamatperiódussal.