Elöljáróban annyit, hogy a fővárosi növekedés lassul, de a szegedi panelekben komoly potenciál rejlik.

Tovább nőnek az ingatlanárak országszerte, idén is élénk a lakáspiac, ami azt jelzi, még mindig érdemes lehet ingatlanba fektetni, akár hitelfelvétellel is. Ha jól választjuk meg a települést és a környéket, könnyen elérhetjük, hogy újonnan vásárolt lakásunk értéke bőven meghaladja majd az eredeti vételárat, mire leketyeg a hitelünk. De hol érdemes lakást venni? 

Ehhez fogódzót az ingatlan.com sok százezer lakáshirdetés megvizsgálásán alapuló lakáspiaci elemzései szolgáltatnak.

Lassul a főváros

Tavaly Budapesten és a vidéki nagyvárosokban több mint 10 százalékos volt az átlagos lakásár-emelkedés, annyira erős volt a kereslet az új és a használt lakások iránt. Több jelentős változásra is felfigyeltek ugyanakkor az ingatlanosok:

egyre többen finanszírozták ingatlanvásárlásukat hitelfelvételből;

● Budapesten már nem nőtt a lakáseladások száma, ami miatt 2018-ban már lelassulhat az áremelkedés;

● a bővülés motorja lassan átkerül a vidéki városokba.

Budapesten 2017 december végén 543 ezer forint volt egy átlagos lakás kínálati négyzetméterára, ami 2018 június elejére 550 ezer forintra nőtt. Ez kevesebb mint 1,3 százalékos emelkedés fél év alatt, ami messze elmarad a tavaly egész évben regisztrált 16 százalékos emelkedéstől, még akkor is ha annak csak a felét vesszük.

A panellakások kínálati ára 2017-ben az átlagnál jobban, 19 százalékkal nőtt, aminek hátterében az áll, hogy jóval olcsóbbak a téglaépítésűeknél (2017 év végén 405 ezer forint/négyzetméteres kínálati áron mentek), és kis alapterületen több helyiséggel - szoba, félszoba, konyha, fürdő... stb. - rendelkeznek.

eladó vidéki ház - ingatlan vásárlás

De hogy álltak a vidéki nagyvárosok?

A legnagyobbat a szegedi panellakások ára ugrott 2017-ben, ami 20 százalék feletti négyzetméterár-emelkedést jelent. Az 2017 év végére 233 ezer forintot kértek négyzetméteréért, és ez még így is a legolcsóbb a vizsgált többi nagyvároshoz képest. A többiek nem tudták megközelíteni ezt a növekedést, Debrecenben 12 százalékkal (270 ezer forintra), Győrben 9,6 százalékkal (287 ezer forintra) nőtt a panellakások négyzetméterára 2017-ben.

Ha a téglalakásokat nézzük, akkor Debrecen volt a nyerő az áremelkedés mértékében: itt 10 százalékkal (330 ezer forintra) nőtt négyzetméterenkénti kínálati ár. Szegeden ehhez képest 9,6 százalékkal (274 ezer forintra), Győrben 9,1 százalékkal (357 ezer forintra) emelkedtek a kínálati árak.

2018-ra általánosan 5-10 százalék közötti árnövekedést prognosztizál az elemzés.

Hol kínálják a legtöbb lakást?

Azt is érdemes azonban megvizsgálni, hol, mennyi lakást hirdetnek meg, vagyis mennyire könnyen vagy nehezen tudunk eladó lakáshoz jutni. A legkönnyebb helyzetben az van, aki a fővárosban keres lakást. Itt minden 100 háztartása jut 11 eladó lakás vagy ház, persze ezek megvételéhez vastag pénztárcára vagy magas összegű hitelre is szükség lehet.

A fővárosi értékeket csak Pest és Somogy megye tudják közelíteni száz háztartásra jutó 9 eladó lakással míg Győr-Moson-Sopronban 7, Hajdú-Biharban 6, Csongrádban viszont kevesebb mint 5 eladó lakás jut 100 háztartásra. A legnehezebben Tolna, Jász-Nagykun-Szolnok és Békés megyékben juthatunk eladó ingatlanhoz, itt csupán 2 lakást vagy házat kínálnak eladásra 100 háztartásra vetítve.