A ház vagy lakás vásárlásra, építésre, bővítésre, esetleg felújításra felvehető kölcsönök természetesen mindig is a legnépszerűbb banki termékek közé tartoztak. Ha lakáshitelt szeretnénk felvenni, pár dologra azonban figyelni kell.

Mielőtt belevágunk egy igénylésbe, járunk utána, hogy jogosultak vagyunk-e valamilyen kedvezményre.

 

Mire figyeljünk oda a lakáshitel felvétele előtt?

Először is a futamidő ezeknél a konstrukcióknál általában roppant hosszú: gyakran meghaladja a 15 évet. Épp ezért, ha lehet, a törlesztőrészlet ne legyen több a fizetésünk 20-30 százalékánál.

Könnyen előfordulhat, hogy időközben lebetegszünk vagy kénytelenek vagyunk egy gyengébben fizető állásra váltani. Fontos, hogy ebben az esetben se jelentsen gondot a részletek utalása.

Ha már elhatároztuk magunkat, és kiválasztottuk a megfelelő pénzintézetet is – lehetőleg egy hitelkalkulátor segítségével – akkor már csak az igényt kell benyújtani. Fontos, hogy a bank felkeresésénél legyenek nálunk az alábbi dokumentumok:

  • személyi igazolásra alkalmas iratok
  • adóigazolvány
  • NAV jövedelem igazolás
  • a fedezetként felajánlott ingatlan tulajdoni lapja
  • munkáltatói vagy vállalkozói igazolvány

A lakáshitel termékeket gyakran kamatakciókkal árulják, de vegyük figyelembe, hogy ezek nem a futamidő végéig szólnak. Egy idő után a teljes akciómentes kamatot kell fizetni.

A törlesztőrészlet mellett menet közben egyéb költségek is felmerülhetnek. Így például:

  • értékbecslési díj
  • hitelfolyósítási díj
  • földhivatali költségek
  • közjegyző költsége.

Kedvezmények, támogatások a lakáshitelek esetében

Mielőtt belevágunk egy hitelkérelembe, előtte mindenképp járjunk utána, hogy jogosultak vagyunk-e valamilyen támogatásra vagy kedvezményre! Emellett érdemes tudni, hogy a piacon jelenleg úgynevezett „fogyasztóbarát lakáshiteleket” is el lehet érni. Ez egy olyan minősítés, amelyet a Magyar Nemzeti Bank ítél meg egyes termékeknek. Méghozzá azoknak, amelyek a szokottnál egyszerűbbek, maximált költségtételekkel rendelkeznek, vagyis sok szempontból kedvezőek az adósoknak.

A jegybank információi szerint egy átlagos fogyasztóbarát lakáshiteles ügyfél - az év eleji adatok szerint - 10,81 millió forintnyi kölcsönt vett fel 16,6 éves futamidőre. Az átlagos hitelösszeg a fedezetként felajánlott ingatlan értékének mintegy 55,5 százalékára rúgott.

A fogyasztóbarát lakáshitelek döntő hányadát, 88 százalékát használt lakás vagy használt lakóház vásárlására igényelték az ügyfelek, míg e kölcsönök 5 százalékának segítségével korábbi, kedvezőtlenebb jelzáloghitelüket váltották ki. Az ügyfelek leggyakrabban 5 évre fixálták kamataikat, ezek teszik ki a hitelállomány 55 százalékát.