Új év, új várakozások: 2020 után csak egy jobb, 2021.-es év jöhet! így indulunk sokan az új esztendőnek, abban a reményben, hogy az élet nem áll meg. Míg az előző év legtöbbünk számára a hirtelen lemondások, megszorítások, várakozás éve volt, addig természetes vágyunk, hogy ez a folyamat most megváltozzon, és újra a változások, a megújulás, a fejlődés váljon mindennapjaink részévé.

2020

A 2020-as év gazdasági és társadalmi történései nagyban átírták terveinket: munkahelyek változtak meg, vagy tűntek el, tervezett nyaralások kerültek lemondásra, és a bizonytalanság miatt a különböző beruházások is sokaknál elmaradtak, mint pl. az autó-, vagy ingatlanvásárlás. Elsődlegessé vált a biztonság az egészségügyi, és anyagi szempontok tekintetében, és ennek hatása érződött mind a pénzügyi-, mind az ingatlanpiacokon, miközben talán minden idők legolcsóbb hiteleihez juthattunk hozzá, és az ingatlanárak emelkedése is megtorpant. Tavasszal még úgy gondoltuk, hogy gyorsan túl leszünk egy rövidebb krízisen, azonban mostanra már tisztán látható: meg kell tanulnunk együtt élni a nem várt nehézségekkel. Sem az egészségügyi veszélyhelyzet nem múlt el, sem annak gazdaságra gyakorolt hatását nem sikerült eddig felszámolni. Az élet ettől függetlenül viszont nem állhat meg, és ami volt, magunk mögött hagyva, ami pedig előttünk áll, annak nekifeszülve kell megtennünk a szükséges lépéseket.

Kedvező kamatok, családbarát támogatások

Nem tudni bizonyosan, hogy pusztán a válság hatására-e, de 2021.-re rengeteg olyan intézkedés kerül bevezetésre, amelyek sokakat segíthetnek álmaik megvalósításához. Januártól újból 5 %-os az új építésű ingatlanok ÁFÁ-ja, és így több millió forinttal olcsóbban juthatunk új lakáshoz, házhoz. Bevezetésre kerülnek továbbá az új otthonfelújítási program pontjai, melyekről részletesebben ide kattintva, korábbi cikkünkben olvashat. Ezzel együtt finanszírozási oldalon  további új támogatott hitelkonstrukciókat vehetnek igénybe az arra jogosultak, de ezeken felül is mindenki számára elérhetővé válnak a folyamatosan bevezetésre kerülő minősített fogyasztóbarát hitelek. A falusi CSOK program továbbra is sok családnak biztosíthatja a lakhatási megoldást, ugyanúgy, mint ahogy pl. a tetőtér beépítésre felvehető új, használt ingatlanok esetében igénybe vehető, CSOK támogatás is. 
Ráadásul úgy tűnik, az előrejelzéseknek megfelelően továbbra is sikerül alacsony szinten tartani a jegybanki alapkamatot, így a felvehető hitelek még mindig igen olcsók maradnak. Kijelenthetjük, hogy 2021-ben is megéri hitelt felvenni, mivel hosszabb távon még mindig többet nyerhetünk egy ilyen jellegű beruházással, mintha azt halogatnánk, ugyanis egyre több területen várható az árak nagyobb mértékű emelkedése. Amennyiben jogosultak vagyunk bármely kedvezményes hitelre, úgy az akár 3 % körüli kamattal is elérhető számunkra, de a hagyományos szabad felhasználású személyi kölcsönök tekintetében is barátságos ajánlatokat találhatunk a bankok ajánlatai között. Az aktuális ajánlatok itt tekinthetők meg!

2021, a növekedés éve

A 2020-as gazdasági visszaesés után a szakemberek 2021.-re és 2022.-re már minimális, néhány százalékos növekedést várnak. Az OECD a következő 2 évre 3 %-os növekedést jósol, amely nem sok ugyan, de legalább emelkedő tendenciát mutat. A bizakodóbb előrejelzések szerint akár 4,2 %-os is lehet a gazdaság növekedése 2021-ben. A legkritikusabb pont talán a munkanélküliség kérdése: többen javasolják a 3 hónapos álláskeresési járadék 6 hónapra történő meghosszabbítását, azonban ettől a döntéshozók mindeddig vonakodtak. Ettől függetlenül azonban az továbbra is komoly kérdés, történik-e intézkedés azoknak az érdekében, akik a járványügyi intézkedések okozta gazdasági helyzet miatt vesztették el állásukat, illetve váltottak munkahelyet, és emiatt nem felelnek meg az általuk felvenni kívánt kölcsön hitelbírálata során. Bár valószínűleg a bankok ellenállása miatt ezen a területen nem várható érdemi változás, ettől függetlenül a hiteligénylés folyamatának egyszerűsödése, az online igénylések térnyerése lendíthet a hitelpiacon. 
További pozitív döntés lehetne a munkahelyüket tartósan elvesztők számára az esetleges szakmai képzések anyagi támogatása, annál is inkább, mert jelenleg is vannak olyan szakterületek, amelyek szakember hiánnyal küzdenek. Ilyen pl. az építőipar, amely 2021.-ben is a gazdaság húzóágazata lehet.

Hitelkártyák: újra a piacon

Bár a hitelmoratórium intézménye továbbra is fennmarad, az ezzel egyidőben bevezetett THM plafon eltörlésre került január 1.-től. Ennek következtében a bankok sorra vezetik be újból a hitelkártyákat, amelyeket különböző kedvezmények igénybevételével reklámoznak. Az esetenkénti néhány százalékos, vásárlás utáni jóváírás a magas kamatok ellenére is vonzóvá teheti újra ezeket a termékeket. Amennyiben tehát hitelkártyában gondolkodunk, mindenképpen nézzünk utána, mekkora kedvezményt tudunk vásárlásaink során összegyűjteni, amelyek kompenzáláják az esetenkénti magasabb kártyadíjakat, és egyéb költségeket. Továbbra sem ajánlatos azonban hitelkártyáról pénzt felvenni, mivel az nagyon költséges mulatság. Szerencsére a fogyasztók ezen a téren is egyre tudatosabbak, és a hitelkártyával történő készpénzfelvételi tranzakciók száma folyamatosan csökken. 

Egyszerűbb, biztonságosabb vásárlás, bankolás

Főleg az online platformokon vásárlók számára jó hír, hogy ez évtől már kötelező a két lépcsős azonosítás interneten keresztüli bankkártyás fizetések esetén, bár ezt már több szolgáltató korábban bevezette. Ennek segítségével már nem elég pusztán a bankkártyaszám és az ellenőrző kód ismerete, hanem a tranzakciót egyéb módon (pl. sms üzenetben telefonra kapott kód segítségével) is meg kell erősíteni. Ez annál is fontosabb, mivel a járványügyi intézkedések következtében drasztikusan megemelkedett az online vásárlások, és ezzel együtt a fizetések száma, és így egyre növekvő igény jelentkezik a biztonságos vásárlás iránt. Az ügyfeleknek érdemes a bankok által felkínált applikációt használni, mivel ennek használata egyszerűbb, és olcsóbb mint a hagyományos SMS üzenetben kapott kódok megadása. 
A fokozott biztonsági intézkedések mellett ez évtől minden online pénztárgéppel rendelkező kereskedőnek kötelező biztosítania a készpénz nélküli fizetési lehetőséget, így immáron sokkal szélesebb körben tudunk kényelmesen vásárolni bankkártya, vagy telefon használatával.

Turizmus: robbanni fog?

Szakemberek ez év áprilisától várják a hazai turizmus újjáéledését, és kétségünk nem lehet afelől, hogy - amennyiben annak közegészségügyi akadályai nem lesznek - tömegek fognak megindulni az elérhető szállások felé. A több hónapos bezártság után ugyanis várhatóan a pihenni vágyók nem fognak várni a nyári főszezonig, hanem az első adandó lehetőséggel ki fognak mozdulni a megszokott környezetükből. Ráadásul a korlátozások miatt több pénz maradt általánosságban a családok kasszájában, így könnyebb lesz megtalálni a pihenésre, wellnessre elkölthető pénzösszeget. Rossz hír, hogy várhatóan a növekvő kereslet miatt - hasonlóan a nyári helyzethez - többet kell majd fizetnünk a hazai szállásokon, illetve érdemes lesz minél hamarabb lefoglalni az általunk kiválasztott helyszínt. A szolgáltatóknak ráadásul valamennyire érvényesíteni kell az árakban az őszi-téli időszak okozta veszteségeket, ami szintén árnövelő tényező. Annak viszont örülhetünk, hogy a hosszú holtszezont az élelmesebb szállástulajdonosok felújításokkal, renoválásokkal, és fejlesztésekkel töltötték meg, így tavasszal sok helyen szebb, jobb minőségű és szolgáltatású szállásokat találhatunk.
Nem lenne meglepő, ha sokan a 2021.-es nyaralásaikat részben akár személyi kölcsönből is finanszíroznák!