A kedvezőbb hitelkonstrukciókhoz azért jobb, ha be tud mutatni ilyet.

Sokan vesznek fel manapság személyi kölcsönt, amit egyre kedvezőbb feltételekkel és gyorsabb ügyintézéssel kínálnak a bankok, de az igényléshez így is szükséges több igazolás és dokumentum.

Hogy pontosan milyen iratok kellenek, arról ebben a korábbi bejegyzésünkben olvashat. Most azt vizsgáljuk meg, hogy minden esetben szükséges-e munkáltatói igazolást is csatolni a hitelkérelmekhez.

A rövid válasz, hogy nem, de ehhez bizonyos feltételeknek teljesülniük kell.

A bankok szívesen adnak hitelt minden olyan igénylőnek, akiről biztosan meg tudják állapítani, hogy képes lesz visszafizetni a kölcsön összegét. Ehhez hitelbírálatot szoktak elvégezni, aminek során többek között megvizsgálják, hogy a kérelmező mekkora és mennyire rendszeres jövedelemmel rendelkezik, illetve, hogy annak mekkora részét képes hiteltörlesztésre fordítani.

Azt, hogy rendszeres jövedelmet kap, általában munkáltatói igazolással lehet bizonyítani a bank felé, de előfordulhat olyan eset, hogy ilyet nem lehet beszerezni, mert vállalkozó vagy nyugdíjas kérelmezőről van szó.

Az egyéni vállalkozóknak vagy családi vállalkozásban dolgozóknak természetesen nem szükséges munkáltatói igazolást benyújtani, más módon azonban igazolni kell a jövedelmet: ez esetben a NAV-tól kell kérni jövedelemigazolást, ami általában az előző évre szól, illetve többnyire be kell mutatni a vállalkozói igazolványt is.

Nyugdíjasoktól hiába kérne a bank munkáltatóit, de természetesen ők is igényelhetnek személyi kölcsönt. Ők nyugdíjas igazolványal, illetve a nyugdíjfolyósítást igazoló okmányokkal bizonyíthatják, hogy rendelkeznek elegendő jövedelemmel ahhoz, hogy képesek legyenek törleszteni a hitelt.

Vannak ugyanakkor olyan esetek, amikor nem kérnek munkáltatói igazolást a hitelintézetek akkor sem, ha a kérelmező se nem nyugdíjas, se nem vállalkozó.

Az egyik, ha saját banktól venne fel személyi kölcsönt, ahol már hosszú ideje rendelkezik névre szóló bankszámlával. Ilyen esetben megelégszenek a bankszámlakivonattal, a korábban tárgyalt egyéb szükséges iratok mellett.

A másik eset, ha olyan hitelintézethez fordulnak, ami kisebb összeget kínál magasabb kamatra, de cserébe csak kevés igazolást vár el, például nem kérnek munkáltatóit. Tehát így is meg lehet úszni azt, hogy munkáltatói igazolást kelljen leadni, de ennek ebben az esetben ára van.

Ön már eldöntötte mekkora hitelre volna szüksége? A Hitelválasztó Személyi kölcsön kalkulátorával könnyen áttekintheti, melyik ajánlat felel meg leginkább az igényeinek!