Fedezettől függően a szabad felhasználású hitelek lehetnek jövedelem, illetve ingatlan alapúak,- utóbbi elterjedtebb neve a jelzálog. A szabad felhasználású hitelekbe beletartoznak például a hitelkártya és folyószámla hitelek, illetve a gyorskölcsönök vagy a személyi hitelek. Fontos megjegyezni, hogy az előbb felsorolt szabad felhasználású hitelek többségét fedezet nélkül igényelhetjük.

Hitelkártya hitelek

szabad felhasználású hitel - hitelkártya

A szabad felhasználású hitelek közül a hitelkártya hitel egy bank által kibocsátott kártya, amivel bármilyen árucikket vagy szolgáltatást megvásárolhatunk a hitelkeret erejéig. Amennyiben sikerül visszafizetnünk az adott hónap zárása előtt a tartozást, nem kell kamatot fizetnünk; ha nem sikerül, akkor a bank elkezdi felszámolni a kamatot, de így tovább tudjuk vinni a következő hónap zárásáig a tartozásunkat. Természetesen egyre több bank rugalmas már ilyen téren is, emiatt úgynevezett türelmi időt adnak arra, hogy vissza tudjuk fizetni adósságunkat.

Folyószámla hitelek

szabad felhasználású hitel - folyószámla hitel

Egyes pénzintézetek megadott időre adott összegű hitelkeretet biztosítanak ügyfeleik számára. Ez azt jelenti, hogy bizonyos bankszámla szerződésekhez tartozhat olyan szolgáltatás, mely esetén többet költhetünk, mint amennyi pénz folyószámlánkon épp található. Ez a fajta szabad felhasználású hitel átmeneti pénzzavarok kiküszöbölésére kitalált fogyasztási hitel típus.

Gyorskölcsönök

A gyorskölcsönök általában egyszerűen igényelhetőek és nem szükséges hozzájuk részletes hitelbírálati eljárás vagy kezes. Emiatt ezek a szabad felhasználású hitelek kockázatosabbak a hitelezőnek, így drágábbak is, ezért legyünk mindig körültekintőek.

Személyi hitelek

A személyi kölcsönnek nincs ingatlanfedezete, emiatt csak a jövedelmünkről kell felmutatnunk igazolást, ami a hitel biztosítéka lesz. A futamidő 1-7 év szokott lenni és az igényelhető hitelösszeg általában 100.000-5.000.000 Ft között van. Amennyiben nem tudjuk fizetni a tölresztőrészleteket, a banknak jogában áll a bankszámlánkra érkező fizetésünkből ennek megfelelő összeget levonni.

 

Fontos: mindig csak azt a hitelt vegyük fel, amit tudunk is majd törleszteni!