Az egyetlen érintéssel lehetővé tett fizetésnek és az egyre biztonságosabb online bankolásnak köszönhetően rendkívül egyszerű a pénzügyek kezelése. Lassan már a diákok sem élhetnek saját bankszámla nélkül, ami nemcsak átláthatóbbá teszi a pénzügyeiket a szülők számára, de akár a takarékoskodást is megkönnyítheti.

Egy felsőoktatásba lépő fiatalnak előbb-utóbb szüksége lesz saját számlára, amiről a tandíját, a lakhatása költségeit és egyéb kiadásait rendezheti, vagy amire a bevételei érkezhetnek. A szülők akár már hét, vagy tizennégy éves kortól nyithatnak saját számlát a gyereküknek.

Egy bankkártya még mindig biztonságosabb, mintha készpénzt tartana magánál a gyerek egy osztálykiránduláson, vagy táborban, hiszen pillanatok alatt letiltható. Ezen kívül nem kell előre kiszámolni, mennyi pénzre lesz szüksége gyermekének a táborozás ideje alatt. Ha elfogy, egyszerűen utalhat még neki.

A legtöbb junior bankszámla igen kedvező díjakkal rendelkezik, sőt, ingyenes számlavezetésre is van lehetőség. A bankok számára ez egyfajta befektetés, sok fiatal marad ugyanis az első számlavezetőjénél később is. Cikkünkben kitérünk a junior számla előnyeire, gyakorlati használhatóságára és össze is hasonlítjuk néhány bank ajánlatát, hogy könnyebb legyen megtalálni a megfelelőt.

A junior bankszámla előnyei

A junior bankszámlák egyik legnagyobb előnye az alacsony számlavezetési és kártyahasználati díj. Mivel a diákok sokszor nem rendelkeznek saját jövedelemmel, vagy az igen alacsony, így logikus, hogy nem szeretnének sokat költeni a pénzügyeikre sem. Ez a szülők számára is előnyös, saját számlájuk fenntartása mellett ugyanis nem kell egy másikat is külön felügyelniük a gyermekük számára.

Mire használható a junior bankszámla?

Ezek a számlák majdnem teljes értékű tagjai a bankok portfóliójának. A hitelintézetek többsége ingyenessé teszi a kártyás vásárlást és egy nyilatkozat ellenében a havi két készpénzfelvételt is - 150 ezer forint értékig. Ha emellé online számlakivonatot kérünk, a számlavezetés díja akár 0 Ft is lehet.

A legtöbb banknál az első kártya előállítási díját is elengedhetik, és a kártyahasználat is ingyenes az első évben, ezzel minimalizálva a költségeket. Tizennyolc éves kor fölött már netbank, mobilbank és mobilalkalmazás használatára is van lehetőség, ami még jobban megkönnyíti a diákok számára a pénzügyeik kezelését. Amennyiben külföldön töltenének egy vagy két félévet egyetemi tanulmányaikból, még devizaszámlát is igényelhetnek. Arra azonban érdemes figyelni, hogy ennek díjai eltérhetnek a forint alapú számlacsomagétól!

Hány éves kortól és hány éves korig nyitható junior számla?

A bankok többségében már tizennégy éves kortól nyitható ifjúsági számla szülő segítségével. Ezek közül kivétel az OTP Bank, ahol már hétéves gyereknek is nyithatunk saját számlát, bankkártyával. Tizennyolc éves kor fölött a fiatalok már szülő segítsége nélkül is megnyithatják első bankszámlájukat. Nekik már lehetőségük van saját napi, vagy készpénzfelvételi limit beállítására, amit igény szerint mobilalkalmazásban, vagy netbankon keresztül változtathatnak is. A fiatalabb ügyfeleknél ezt a biztonsági korlátot a szülők határozhatják meg.

Hogy hány éves korig nyitható ilyen számlacsomag, az bankonként eltérő lehet. Általánosan huszonhat éves kor a felső limit, ami után, ha a számlatulajdonos nem választ más megoldást, automatikusan átsorolódik a lakossági számlacsomagba.

A junior számla előnyei a “felnőtt bankszámlákkal” szemben

A junior számlák egyik legjelentősebb előnye a “felnőtt bankszámlákkal” szemben az áruk. Számos bank kínál diákoknak és fiatal felnőtteknek már nulla forintos bankszámlát is, mellyel lehetőségük van kipróbálni a bankolást. Ezek között van az OTP Bank is, de az Erste Banknál és a Budapest Banknál is könnyen le lehet nullázni a költségeket. Ehhez elektronikus számlakivonatra és egy havi minimum tízezer forintos költésre van szükség a legtöbb esetben.

Sok banknál a kártyahasználat is ingyenes az első évben, a másodiktól pedig sokkal kedvezőbb, mint a lakossági csomagokban. Ezen kívül netbank, telebank és mobilbank szolgáltatások közül is választhatunk, amikhez ingyenesen, vagy extra kedvezményekkel juthatunk hozzá. Az Erste például 50% kedvezményt ad fiatal ügyfelei számára SMS-szolgáltatásából, de bankonként különböző akciókkal találkozhatunk. Ezek köre a szolgáltatásokra adott engedményektől  a fesztiválbelépőkig terjedhet.

Mik a számlanyitás feltételei?

Tizennyolc éves kor alatt szülői hozzájárulás szükséges a számlanyitáshoz és a szülőnek a későbbiekben is meghatározó szerepe lesz a banki ügyintézésben. A diákszámlák ezen kívül csak betéti kártyával igényelhetők, ami megakadályozza, hogy a rendelkezésre álló összegnél többet költhessen a kártya birtokosa. Ezen kívül személyi igazolvány és lakcímkártya szükséges a junior számla nyitásához.

A számlanyitás személyes ügyintézést igényel, habár attól függően, hogy milyen szolgáltatásokat foglal magába a bank csomagja, a továbbiakban számos megbízás és változtatás elintézhető online is.

Ezekre érdemes odafigyelni: a junior számla buktatói

A számlavezetés alacsony havi díja rendkívül csábító lehet ugyan, de azt érdemes megemlíteni, hogy a kedvező feltételek csak az alap kártyahasználatra terjednek ki. A kártyás fizetés és a havi kétszeri, összesen maximum 150 ezer forintos készpénzfelvétel ingyenes a legtöbb banknál, az online átutalás és a csoportos beszedési megbízás azonban jelentősen megnövelheti a költségeket.

Néhány hitelintézet a váratlan kiadások kezelésére már fiatal ügyfelei számára is biztosít folyószámlahitelt, ami könnyen és gyorsan igényelhető. Ez a gyors hitel kölcsön, vagy hitelkártya helyett jelenthet jó megoldást, mivel nincs fix törlesztőrészlete. A számlára érkező bevételekből automatikusan jóváírásra kerül a felhasznált hitelösszeg, a THM-et azonban már itt is ráterhelheti a bank.

A legfontosabb kérdések a junior számláról

Ebben a bekezdésben a junior számlák nyitása előtt leggyakrabban felmerülő kérdésekről és fontos tudnivalókról olvashatnak onnan, hogy mennyi ideig tart a számlanyitás odáig, hogy mire használható a hozzá járó betéti kártya.

Szülő is nyithat a gyermekének junior számlát?

A válasz igen. Sőt, tizennyolc éves kor alatt csak szülői hozzájárulással kerülhet sor számlanyitásra. Az OTP Banknál a gyermek iratainak birtokában akár már csecsemőkorban lehetőség van saját számla nyitására, ami hétéves koráig betéti számlaként üzemelhet. Bankkártya igénylésére csak ezután van lehetőség, de a szülők akár azt a minimum életkort is megadhatják, mikor gyermekük leghamarabb hozzáférhet a számlán lévő összeghez.

Mennyi ideig tart egy ilyen számlát megnyitni és elindítani?

Attól függően, hogy az online, vagy személyes ügyintézést választottuk a számlanyitáshoz, a hozzá szükséges idő néhány perc, vagy egy óra között is változhat. Az online számlanyitás gyors és egyszerű módszer, ahol az igénylési űrlap kitöltése csak perceket vesz igénybe. Ennek végén már elérhető a számlaszám, amit azonban csak a szerződés személyes aláírásával lehet aktiválni a bankkártya átvételekor a kiválasztott bankfiókban. Erre maximum tizenöt nap alatt kerül sor, de általában öt nap után már megérkezik az igényelt kártya a fiókba.

Személyes számlanyitáskor a folyamat nagyjából tíz percet vesz igénybe, ami a várakozási idő függvényében változhat. Ebben az esetben a számlaszám azonnal aktívvá válik, a hozzá tartozó kártyát pedig postai kézbesítéssel is kérhetjük.

Mi szükséges a számlanyitáshoz?

Tizennyolc éves kor fölött csak személyi igazolvány és lakcímkártya szükséges a számlanyitáshoz. Ez alatt a szülői hozzájárulás miatt szükség lesz még a szülő személyi igazolványára és lakcímkártyájára is. Néhány bank diákigazolványt is kérhet az ügyintézéshez, a legtöbb esetben azonban erre nincs szükség.

Míg a legtöbb hitelintézet junior számlacsomagja huszonhat éves korig érvényes, addig huszonnégy fölött már ritkán van lehetőség új számla nyitására. Ennek részleteiről a banki ügyintéző adhat teljes körű felvilágosítást.

Milyen betéti kártya jár a junior számlához?

Többfajta betéti kártya közül lehet választani a junior számlacsomagban is. Ezek közül a dombornyomott, vagy nem dombornyomott a két legnagyobb kategória. Ezeken felül igényelhető még saját, vagy a Pécsi Tudományegyetem képével. Ebben az esetben szükséges hozzá a hallgatói jogviszony igazolása, illetve szolgálhat nemzetközi diákigazolványként is.

Mire használható?

  • Külföldi és belföldi kártyás vásárlásra
  • Készpénzfelvételre külföldön és belföldön
  • Telefonkártya feltöltésére
  • Egyenleglekérdezésre
  • Telenor és Vodafone számlabefizetésre
  • Devizás vásárlásra

A betéti kártyákhoz tartozó biztonsági szolgáltatások

Lehetőség van különböző limitek, illetve korlátozások megadására, melyek biztonságosabbá teszik a kártyahasználatot akár kiskorú gyermekek számára is. Ezek közé tartozik a napi vásárlási limit, a virtuális vásárlási limit, a készpénzfelvételi limit és a külföldi használati limit is. Ezen kívül az internetes vásárlás még biztonságosabbá tehető a saját telefonszámra érkező kóddal, ami nélkül nem indítható el egyetlen tranzakció sem.

A bankkártya elvesztése esetén is több lehetőség közül választhatnak a kártyabirtokosok. Az eltűnt kártyát minden esetben le kell tiltani, amit személyesen egy bankfiókban, telefonos ügyfélszolgálaton keresztül, vagy akár mobilbankban is megtehetünk.

Junior bankszámla a gyakorlatban

Az OTP Junior és Erste Diák EgySzámla esetében a számlavezetés havi díja könnyen nullázható. Előbbinél a kártyahasználat is ingyenes, ami igen népszerűvé teszi a fiatal ügyfelek körében. Ennek köszönhetően ugyanakkor az OTP Bank keveset akciózik, inkább szolgáltatásaival igyekszik megnyerni és megtartani ügyfeleit. Egyes kártyatípusai külföldön is érvényesíthető kedvezményekre is jogosítanak.

A Budapest Bank Hello BB számlájával a baráti ajánlásokban hisz, így az a számlatulajdonos, akinek hatására egy ismerőse is számlát nyit náluk, akár tízezer forintos jutalomban is részesülhet. A bankkártya díja az első évben náluk is nulla forint, a második évtől azonban 2694 Ft-ra nő, ami kedvező számlavezetési díjakkal társul: 0-296 Ft-ig.

Az UniCredit velük szemben már az első évben is felszámítja a bankkártya díját, melynek kibocsájtása 2200, tagsági díja pedig 2900 Ft-ba kerül, ami viszont egy fix, 210 forintos számlavezetési díjjal párosul.

Junior számlát nyitni tehát már fiatal korban megéri, ekkor a szülők még segíthetik gyermeküket a pénzügyek közötti eligazodásban. Különböző limitek beállításával arra is befolyásuk lehet, mennyit költhet gyermekük a bankkártyájával, akit mégis mindig anyagi biztonságban tudhatnak a nyári tábor, vagy külföldi utazása alatt is. A kedvező, sokszor nulla forintos számlavezetési díjnak köszönhetően ezek az ifjúsági csomagok rendkívül alacsony költségűek, így a fiatalok kockázatok nélkül próbálhatják ki, milyen a saját pénzügyeiket kezelni.