Ebben a cikkünkben annak járunk utána, hogy a szálláshely keresők és szálláshely kínálok körében is egyre nagyobb népszerűségnek örvendő Airbnb szolgáltatása milyen befektetési lehetőséget rejt magában, ha még nincs meg a saját tulajdonú ingatlanunk amit kiadással hasznosíthatunk, viszont némi hitellel kiegészítve mégis belevágnánk. Fontos megemlítenünk, hogy cikkünk nem minősül befektetési tanácsadásnak és nem is annak szánjuk. Mindössze néhány nézőpontra kívánjuk felhívni a figyelmet, amelynek átgondolása szerintünk mindenképpen szükséges ha ilyen tevékenységben gondolkodunk.

Mi is az Airbnb?

Az Airbnb egy olyan szolgáltatás ami szállás lehetőségeket kínál turistáknak és átutazóknak, az adott helyen élő lakosoktól. Így extra bevételre tehetnek szert azok, akiknek van legalább egy szabad szobájuk, lakásuk, lehetőleg frekventált helyen. Azért fontos, hogy frekventált helyen legyen, mert többnyire fiatalok használják a szolgáltatást és általában csak pár napra. 
Az Airbnb célja az, hogy egyéb bevételi forrást biztosítson és közben segítsen azokon akiknek hirtelen kell egy-két napra szállás. A helyi szállodákhoz képest körülbelül féláron lehet egy estére szobát, lakást szerezni. Budapesten ez 10 - 15.000 Ft.

Hogyan működik?

A hirdetés szerencsére ingyen van, hiszen ezt az Airbnb nekünk biztosítja, de hasznos ha pontos leírást tudunk adni az Airbnb oldalán a lakásban található tárgyakról és a lakás elhelyezkedésének az előnyeit is hasznos kiemelni. Így a leendő bérlők tudják, hogy mire számíthatnak és amennyiben ezt megkapják pozitív értékeléseket fog kapni, így még több bérlőre tehet szert. A hirdetésben érdemes minél érdekesebb képeket feltölteni, mert annál több érdeklődő jelentkezik majd. Fontos, hogy minden vendégünkkel jóban legyünk, mert később az ő véleményeik alapján fognak minket választani. Ugyanúgy működik mint minden más esetben, csak itt nem a terméket értékelik, hanem a szolgáltatást. Ezek után már csak az adózásra kell odafigyelni.

Adózás

Mint a legtöbb bevétel után, így az Airbnb házigazdaként szerzett bevételek után is adóznunk kell. Több adózási forma is létezik. Az első és leggyakoribb amit a házigazdák általában választanak, az átalánydíjas adózás. Ebben az esetben évente, szobánként kell 32.000 Ft-ot fizetni illetve ehhez hozzátartozik a EHO (Egészségügyi hozzájárulás) is ami 20%. Ez 6.400 Ft-ot jelent, így összesen szobánként, évente 38.400 Ft-ot kell adózni. A második leggyakoribb a tételes adófizetés. Ez utóbbi esetben 16% szja-t kell fizetni és 27% EHO-t. Ahogy említettük, legtöbb esetben az elsőt választják, valószínűleg amiatt is mert kevesebb az adminisztráció és ha jól megy a szálláshely kiadás akkor arányaiban kevesebb adót is jelenthet.

A hasznosított ingatlan

Ahhoz, hogy az ingatlant ki tudjuk adni engedély kell a kerületi jegyzőtől. A lakóközösséget is meg kell kérdeznünk és csak a hozzájárulásukkal kezdhetjük el hirdetni lakását. 
Alapvetően nincsenek kifejezett elvárások, hogy milyen ingatlant tudunk kiadással hasznosítani. Ellenben a bevételünket az határozza meg, hogy milyen gyakran és hány főnek tudunk szállást biztosítani. Ez pedig nyilvánvalóan a férőhelyek számától és az ingatlan elhelyezkedésétől függ. Az Airbnb házigazdák körében gyakori, hogy az általuk lakott ingatlan egy-két szobáját vonják be és azt adják ki, így a felügyelet a takarítás és a szervezés is sokkal kevesebb ráfordítást igényel. De gyakori az is, hogy egy teljesen önálló ingatlant hasznosítanak a szolgáltatás adta keretekben. 
Ha van erre a célra alkalmas ingatlanunk akkor nagyon jó helyzetben vagyunk, hiszen az adókon és a kiadással járó költségek (szervezés, takarítás) levonása után a kiadásból származó bevétel haszon számunkra.

Lakáshitel

Ha egy ingatlan befektetéshez nem áll rendelkezésre a teljes összeg akkor - amennyiben megfelelünk a bank adós-minősítésének, tehát van például rendszeres igazolható és a törlesztő részletek megfizetésére is elengedő jövedelmünk - szóba jöhet a hitelfelvétel is.
Alább néhány példa kalkuláción keresztül megmutatjuk, hogy milyen havi hitel törlesztési kötelezettségünk keletkezik a különböző hitelösszegek és futamidők mellett. Úgy kalkuláltunk, hogy egy kisebb belvárosi lakást  30 millió forintból meg tudunk venni, ez már megfelelő lehet arra, hogy kiadással jól hasznosítsuk. A hitelfelvételnél általában minimum 20% önerő szükséges, illetve további lehetőség, hogy egy további ingatlant bevonjunk fedezetként és így akár nagyobb hitelösszeget is felvehetünk két ingatlan fedezet mellett. Ezt azonban semmi esetre sem ajánljuk, hiszen a hitelfelvétel számunkra is komoly kockázatot hordoz magában, ha olyan helyzetbe kerülünk, hogy nem tudjuk fizetni a hitel törlesztőrészleteit. Éppen ezért a minimumnál magasabb önerővel kalkuláltunk.
Lakáshitel konstrukciókról részletesebben tájékozódhatnak korábbi cikkünkből
A kalkulációknál a lakáshitel kalkulátorunk aktuális ajánlataival számoltunk és a CIB fogyasztóbarát lakáshitelét hoztuk példának.


példa 70% (21 millió forint) önerő a lehető leghosszabb futamidőre
Hitelösszeg: 9 millió forint
Futamidő: 20 év
Havi törlesztőrészlet: 53 461 forint
Visszafizetendő összeg: 12 830 640 forint

példa 50% (15 millió forint) önerő a lehet leghosszabb futamidőre
Hitelösszeg: 15 millió forint
Futamidő: 20 év
Havi törlesztőrészlet: 89 102 forint
Visszafizetendő összeg: 21 384 480 forint

példa 30% (9 millió forint) önerő a lehető leghosszabb futamidőre
Hitelösszeg: 21 millió forint
Futamidő: 20 év
Havi törlesztőrészlet: 124 743 forint
Visszafizetendő összeg: 29 938 320 forint

Mennyit hozhat?

A budapesti átlagos 70%-os kihasználtság mellett, ha átlagosan 12 500 forintért kerül naponta az ingatlanunk kiadásra, akkor az évente 3 193 750 forint bevételt jelent. Ebből az adó 38 400 forint évente. A kiadás szervezéssel és a takarítással fordított idővel is mindenképp számolnunk kell, hiszen a saját időnk is érték.
E mellett látható tehát, hogy minél magasabb az önerőnk annál alacsonyabb a havi törlesztőrészlet, így annál több ami a végén a zsebünkben maradhat. Viszont ha valóban sikeresek vagyunk a lakás kiadásában, akkor a magasabb kockázattal járó, magasabb hitelösszeg esetén is pozitív lehet az eredmény, a hitel kamatainak megfizetése mellett is. 
21 millió forint hitelösszeg esetén a példa kalkulációban 8 938 320 forintot kell kamatként kifizetnünk a felvett hitel után 20 év alatt, ha ezt átlagoljuk akkor az évente 446 916 forintot jelent, ami azt jelenti, hogy ha ügyesek vagyunk akkor a hitel kamatait bőven kitermeli a lakáskiadás és még egy komolyabb mellékesre is szert tehetünk.