A hitelkiváltás alatt több jelzáloghitel (például lakáshitel) kiváltását értjük, de sokszor nevezik adósságrendező hitelnek is, amely egy tágabb fogalom, és nagyjából bármilyen kölcsön kiváltását jelenti. A hitelkiváltás azoknak az adósoknak nyújt nagy segítséget, akiknek egy időben több kölcsönük van, vagy egy régebbi hitelt szeretnének kedvezőbbre cserélni.

Sokan választják ezt a megoldást abból az okból, hogy a régi hitelek THM-je sok esetben nem tudja felvenni a versenyt az újabb konstrukciókkal, így jelentős összegeket lehet spórolni a hitelkiváltással. Emellett akkor is célszerű ezzel élni, ha a meglévő intézet nem enged valamilyen módosítást elvégezni, például válás esetén lehetnek ilyen gondok.

Mikor célszerű igényelni?

Több olyan helyzet is adódhat, amikor a hitelkiváltás egy takarékosabb visszafizetési konstrukciót tud létrehozni:

  • Ha több hitele van egy adósnak, esetleg még több banknál is, akkor jól jöhet a hitelkiváltás, így csak egy helyre kell fizetni a törlesztőrészletet.
  • Ha az ügyfél egy régen felvett hitelének havi törlesztőrészlete megugrott a rossz THM miatt, és a törlesztőrészlet maximális csökkentése, vagy a futamidő érzékelhető csökkentése a cél.
  • Ha új hiteligény lép fel, és a meglévők mellé a bank már nem enged maga mögé egy másik bankot.
  • Ha bármilyen kívánt változtatás, módosítás már nem lehetséges a meglévő konstrukcióknál vagy jogi kérdéseket szeretne az ügyfél rendezni (pl. családon belüli kivásárlás).

Emiatt lehetőség van hitelkiváltásra például, ha az adós ugyanannál, vagy más pénzintézetnél rendelkezik adóssággal, önkormányzatnak tartozik, vagy a munkáltatótól kapott kölcsönt szeretné optimálisabb, modernebb konstrukciók kihasználásával visszafizetni.

Mikor nem lehet hitelkiváltást kérni?

Nem lehet ezzel a lehetőséggel élni, amennyiben az adóhivatal, a NAV fele bármilyen tartozás áll fenn,  vagy magánszemélyeknek tartozik az ügyfél, illetve a közüzemi tartozások is kizáró oknak számítanak. Emellett a felmondott hitelek és a nem igazolható adósságok esetében sem jöhet szóba ez a megoldás. Viszont amennyiben ezek közül egyik sem áll fenn az ügyfél részéről, megéri körültekintően megvizsgálni az opciókat, hiszen lehetőség van mind a havi törlesztőrészletek, mind pedig a teljes hitel összegén való csökkentésre.

Itt elolvashatja, hogy mikor érdemes adósságrendező hitelt felvenni!

Az alábbi dokumentumok kellenek

Szükség lehet az ingatlan papírjaira, munkáltatói igazolásra, személyes iratokra, lakossági bankszámlakivonatra, hitel múltról szóló igazolásra, és tőketartozásról szóló igazolásra.