Átlagos hitelösszeg és futamidő

Az átlagos hitel használt lakások esetében 6,4 millió forint volt 16 éves futamidővel. Ennek a törlesztőrészlete a legalább egy évre rögzített kamatozású lakáshitelekre vonatkozó átlagos 5,6 százalékos teljes hiteldíj mutatónál, havonta több mint 50 ezer forint. A lakáshitel piacon azonban vannak 3,5-4 százalékos THM-mel felvehető lakáshitelek is.

 

Fix törlesztőrészletű hitelek

A több évre fix törlesztőrészletű lakáshitelek biztonságosabbak és kiszámíthatóbbak, mert a havonta fizetendő hiteltörlesztő ugyanannyi marad akkor is, ha esetleg a gazdasági környezet változása miatt a bankok például megemelnék a kamatokat. Ezt pedig a lakásvásárlóknak mindenképp érdemes mérlegelni mielőtt 10-15 évre eladósodnak.

 

De vonzó lett a változó kamatozású hitel is

Egyre több olyan hiteligénylő van, aki a rövid kamatperiódust választja, mert vonzó számukra a jelenlegi 2,5 százalék alatti kamat. Ugyanakkor ezzel a lehetőséggel elsősorban a tehetősebb ügyfelek élnek. Ők abban reménykednek, hogy tartósan alacsonyan marad a kamatszint.

 

Ha a havi törlesztőrészleteket nézzük, akkor egy 10 millió forintos, 5 évig fix hitel 20 évre körülbelül havi 60 ezer forintos terhet jelent a hitel felvevőnek. Viszont egy változó kamatozású hitel ennél kedvezőbb havi törlesztőt jelent most: ugyanezen paraméterek mellett mintegy 53 ezer forintos havi törlesztőrészletet kell megfizetni.

 

A bankok versenyeznek az ügyfelekért

A bankok egyre kedvezőbb hitelekkel állnak elő: nem egy bank már 4%alatti kamatért kínál 5 évig fix hitelt. Ráadásul a legtöbb bank akciókkal teszi még vonzóbbá az ajánlatait, ami azt jelenti, hogy akár kezdeti költségek nélkül is hitelhez lehet jutni. Emellett megjelentek a piacon olyan akciók is, amikor az ügyfél még egy havi törlesztőrészletet - de maximum 100 ezer forintos összeget - is visszakap. Ráadásul továbbra is hozzájuthatnak kamatkedvezményhez az ügyfelek a legtöbb banktól, ha vállalják, hogy a fizetésüket odautalják, vagyis bizonyos fokig elkötelezik magukat az adott bankhoz.

 

Fogyasztóbarát hitel

A kedvező ajánlatok mellett, illetve között megtalálhatók ugyanakkor a fogyasztóbarát hitelek is.  A fogyasztóbarát lakáshitelek alapvetően abban különböznek a normál, piaci hitelektől, hogy kedvezőbb például az előtörlesztés és a végtörlesztés, vagy például a lakáskasszát díjtalanul lehet betörleszteni. Az is fontos tényező lehet sokak számára, hogy a hitelbírálat és a folyósítás konkrét időkorláthoz van kötve: 15 munkanapot vállalnak a bankok a hitelbírálatra, 2 napot a folyósításra, ezáltal kiszámíthatóbb a költözés időpontja is.

De a legfontosabb tényező az ügyfelek számára az, hogy minimum 3 évig fix a törlesztő. Ennél persze lehet hosszabb is, hiszen elérhető 5, 15 éves vagy végig fix törlesztőrészlet is, így aki biztonságra törekszik, az egy fogyasztóbarát hitellel megtalálja a számítását.

 

A fentiekben írtak miatt – újra - egyre bátrabban veszünk fel hitelt

Míg egy-két éve még arról hallottunk, hogy az emberek rendkívül óvatosak amikor kölcsön felvételéről van szó, és ez a felvett összeg nagyságában is tükröződött, addig most már nem ritka a 10-15, sőt 20 millió forintos hitelösszeg sem. Leggyakrabban még mindig használt lakások vásárlására fordítják a hiteleket, de az építkezésre és az új lakások vásárlására folyósított hitelek volumene is emelkedett.

 

A devizaalapú lakáshitelek szinte teljesen eltűntek, pedig 2014 végén még az állomány 52 százaléka még ilyen hitel volt.

 

A teljes hitelállományon belül 23 százalék az államilag támogatott, és 77 százalék a piaci hitelek aránya.