2017-ben már több lakást veszünk hitelre, mint anélkül. Az előző évhez képest 23%-kal több lakáshitelt adtak használtlakás vásárlásra a bankok.  2017 első felében 195 milliárd forintot, amelynek köszönhetően  53.000 használt lakás talált gazdára és az adásvételek több mint felében hitel is szerepet játszott.

Átlagos hitelösszeg és futamidő

Az átlagos hitel használt lakások esetében 6,4 millió forint volt 16 éves futamidővel. Ennek a törlesztőrészlete a legalább egy évre rögzített kamatozású lakáshitelekre vonatkozó átlagos 5,6 százalékos teljes hiteldíj mutatónál, havonta több mint 50 ezer forint. A lakáshitel piacon azonban vannak 3,5-4 százalékos THM-mel felvehető lakáshitelek is.

Fix törlesztőrészletű hitelek

A több évre fix törlesztőrészletű lakáshitelek biztonságosabbak és kiszámíthatóbbak, mert a havonta fizetendő hiteltörlesztő ugyanannyi marad akkor is, ha esetleg a gazdasági környezet változása miatt a bankok például megemelnék a kamatokat. Ezt pedig a lakásvásárlóknak mindenképp érdemes mérlegelni mielőtt 10-15 évre eladósodnak.

De vonzó lett a változó kamatozású hitel is

Egyre több olyan hiteligénylő van, aki a rövid kamatperiódust választja, mert vonzó számukra a jelenlegi 2,5 százalék alatti kamat. Ugyanakkor ezzel a lehetőséggel elsősorban a tehetősebb ügyfelek élnek. Ők abban reménykednek, hogy tartósan alacsonyan marad a kamatszint.

Ha a havi törlesztőrészleteket nézzük, akkor egy 10 millió forintos, 5 évig fix hitel 20 évre körülbelül havi 60 ezer forintos terhet jelent a hitel felvevőnek. Viszont egy változó kamatozású hitel ennél kedvezőbb havi törlesztőt jelent most: ugyanezen paraméterek mellett mintegy 53 ezer forintos havi törlesztőrészletet kell megfizetni.

A bankok versenyeznek az ügyfelekért

bankok versenyeznek az ügyfelekért

A bankok egyre kedvezőbb hitelekkel állnak elő: nem egy bank már 4% alatti kamatért kínál 5 évig fix hitelt. Ráadásul a legtöbb bank akciókkal teszi még vonzóbbá az ajánlatait, ami azt jelenti, hogy akár kezdeti költségek nélkül is hitelhez lehet jutni. Emellett megjelentek a piacon olyan akciók is, amikor az ügyfél még egy havi törlesztőrészletet - de maximum 100 ezer forintos összeget - is visszakap. Ráadásul továbbra is hozzájuthatnak kamatkedvezményhez az ügyfelek a legtöbb banktól, ha vállalják, hogy a fizetésüket odautalják, vagyis bizonyos fokig elkötelezik magukat az adott bankhoz.

Fogyasztóbarát hitel

A kedvező ajánlatok mellett, illetve között megtalálhatók ugyanakkor a fogyasztóbarát hitelek is. A fogyasztóbarát lakáshitelek alapvetően abban különböznek a normál, piaci hitelektől, hogy kedvezőbb például az előtörlesztés és a végtörlesztés, vagy például a lakáskasszát díjtalanul lehet betörleszteni. Az is fontos tényező lehet sokak számára, hogy a hitelbírálat és a folyósítás konkrét időkorláthoz van kötve: 15 munkanapot vállalnak a bankok a hitelbírálatra, 2 napot a folyósításra, ezáltal kiszámíthatóbb a költözés időpontja is.

De a legfontosabb tényező az ügyfelek számára az, hogy minimum 3 évig fix a törlesztő. Ennél persze lehet hosszabb is, hiszen elérhető 5, 15 éves vagy végig fix törlesztőrészlet is, így aki biztonságra törekszik, az egy fogyasztóbarát hitellel megtalálja a számítását.

A fentiekben írtak miatt – újra - egyre bátrabban veszünk fel hitelt

Míg egy-két éve még arról hallottunk, hogy az emberek rendkívül óvatosak amikor kölcsön felvételéről van szó, és ez a felvett összeg nagyságában is tükröződött, addig most már nem ritka a 10-15, sőt 20 millió forintos hitelösszeg sem. Leggyakrabban még mindig használt lakások vásárlására fordítják a hiteleket, de az építkezésre és az új lakások vásárlására folyósított hitelek volumene is emelkedett.

A devizaalapú lakáshitelek szinte teljesen eltűntek, pedig 2014 végén még az állomány 52 százaléka még ilyen hitel volt.

A teljes hitelállományon belül 23 százalék az államilag támogatott, és 77 százalék a piaci hitelek aránya.