Vannak olyan egyszeri alkalmak az életünkben, amelyeket szeretnénk, hogy a lehető legtökéletesebben sikerüljenek, és mindent hajlandók is lennénk elkövetni ennek érdekében. A legtöbb ember számára az esküvő és a nászút mindenképpen ilyen, ráadásul ezek olyan események, amelyek sikere a rájuk szánt pénzösszeg nagyságán is múlnak.

Ki-ki a saját preferenciái szerint szeretne az esküvőjére több vendéget meghívni, különleges helyszínen tartani, extra látványosságokat szervezni, a legfinomabb fogásokat tálalni a vendégeknek, illetve minél hosszabb nászutat, lehetőleg egy egzotikus szigeten vagy egy festői kastélyszállóban.

Általánosságban tudjuk, hogy egy esküvő nagyon sok pénzbe kerül, de a valós költségeivel gyakran csak a szervezés közben szembesülünk, és ha nincsen elegendő félretett pénzünk, akkor dilemmába kerülünk, hogy milyen kompromisszumokat kössünk. Lemondjunk-e az áhított esküvő bizonyos elemeiről, kit ne hívjunk, hol húzzuk meg a nadrágszíjat vagy kölcsönből fizessük-e ki a túl nagyra nőtt költségeket.

Milyen dilemmákkal birkózzunk meg?

A kísértés tehát kétségtelenül nagy, hogy kölcsönt vegyünk fel, és minden elképzelt vágyunkat megvalósítsunk. Ráadásul a személyi kölcsönöknek köszönhetően lehetőségünk van arra, hogy a folyósított pénzt bármire – így akár esküvőre vagy nászútra is – fordíthassuk. De biztosan jól döntünk, ha az esküvőnk miatt veszünk fel kölcsönt, felelős döntés ez?

A kérdést természetesen lehet vizsgálni érzelmi oldalról: vannak, akiknek nagyon fontos, hogy szép esküvőjük legyen, és egy tökéletes napra szeretnének emlékezni egész életükben, ami számukra bármit megér. Ők inkább másról mondanának le a szép esküvőért cserébe, és ez számukra teljesen elfogadható. Ezen a blogon viszont a pénzügyi felelősség és racionalitás szempontjából vizsgáljuk a kérdést, és véleményünk szerint ezeket a szempontokat mindenkinek érdemes mérlegelnie a döntés előtt, aki kölcsönt venne fel.

Már a bevezetőben utaltunk a kölcsönfelvétellel kapcsolatos döntések egyik legfontosabb elvére: ha kölcsönt veszünk fel, cserébe le kell mondanunk valamiről. A kölcsönnek ára van, amit kamat formájában kell megfizetni, így mindig többet kell visszafizetnünk, mint amekkora összeget kölcsönként kapunk (ráadásul a tranzakciós és adminisztrációs költségeket is hozzá kell számolnunk). Vagyis, ha kölcsönt veszünk fel, a jövőbeli fogyasztásunkról kell lemondanunk a visszafizetés miatt, ráadásul összességében nagyobb mértékben, mint amennyivel ma többet fogyaszthatunk. Bizonyos esetekben azért éri meg mégis kölcsönt felvenni, mert elkerülhetetlen a jelenben a nagyobb kiadás, illetve a kölcsön visszafizetése kisebb részletekben történik, időben elhúzódik.

Hogyan számoljunk?

Az elméleti kitérő után a konkrét kérdésre visszatérve tehát mérlegelnünk kell, hogy megéri-e az esküvőre vagy a nászútra kölcsönt felvenni, ha cserébe le kell mondanunk valamiről. Az első számítás, amit érdemes elvégezni, az az, hogy összességében mennyit fizetünk vissza. A jelenlegi piaci kamatok mellett, ha 1,5 millió forint összegű személyi kölcsönt veszünk fel 3 évre, akkor nagyjából 10-20%-kal többet (legalább 1,7-1,8 millió forintot) kell majd visszafizetünk. Azaz eleve 200-300 ezer forinttal többe kerül ugyanaz a kiadás. Vajon ennyivel drágábban is megéri költeni rá?

A második kérdés, amit mindenképpen számításba kell vennünk az az, hogy a törlesztés fix havi kiadást fog jelenteni a következő időszakban, előző példánknál maradva 3 éven át. A törlesztőrészlet nagyága nem lebecsülendő, az 1,5 millió forintos hitel esetében legalább 45-50 ezer forint kell majd fizetni havonta. Ennyivel lesz kevesebb a rendelkezésre álló, szabadon elkölthető jövedelmünk a hitel törlesztése miatt.

Tehát felelős a döntés?

Az esküvőre vagy nászútra felvett kölcsönt nem tekintjük felelős döntésnek. Ha valaki szép és nagy esküvőt szeretne, inkább spóroljon, takarékoskodjon az esküvő előtt, és a félretett pénzéből áldozzon az élményre, mint a jövőbeli jövedelméből. Az esküvő nem hirtelen elhatározás után történik, így van elegendő idő felkészülni rá. Ha valaki ma nem tud félretenni akkora összeget minden hónapban, amennyit a törlesztőrészlete kitenne, akkor valószínűleg nagy terhet fog számára jelenteni a törlesztés, és akár eladósodáshoz is vezethet. Ráadásul az esküvő és nászút utáni időszakban a gyermek érkezése miatt nagyobb kiadásokra lesz szükség, ami mellett a kölcsönök törlesztése még nagyobb nehézség.