Sokan elkövetik azt a hibát, hogy induló vállalkozásukhoz a lakossági bankszámlájukat használják. Ez hosszú távon nemcsak kényelmetlenséget jelent, de komoly összegeket is felemészthet, több vállalkozási forma esetében ráadásul kötelező a céges számla. Ezért érdemes tájékozódni a pénzintézetek ajánlatai között, és kiválasztani a vállalkozáshoz legjobban passzoló konstrukciót.

Hogy mik a legfontosabb paraméterek a döntési folyamatban? Nos, elsősorban a várható pénzforgalom befolyásolja, hogy milyen bankszámlára lesz szüksége, emellett azonban az is döntő lehet, hogy devizában tervez-e számlázni. Ebben a cikkben a céges számlával kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat ismerheti meg.

Kinek lesz szüksége vállalkozói bankszámlára?

A hatályos törvények értelmében a legtöbb esetben bizony kötelező a vállalkozói bankszámla megléte. Mind a jogi, mind a természetes személyek esetében szigorúak voltak a törvényhozók, így elengedhetetlen vállalkozói számlát nyitnia kt. (közkereseti társaság), bt. (betéti társaság), kft. (korlátolt felelősségű társaság) és rt. (részvénytársaság) esetében is.

Ami pedig a természetes személyként vállalkozókat illeti, külön számlát kell fenntartania mindenkinek, aki áfa-fizetésre kötelezett - ez alól az egyéni vállalkozók és a KATA-sok sem képeznek kivételt. Áfa-mentesként azonban a lakossági bankszámláját is használhatja céges célokra. Érdemes tehát tájékozódni, hogy az Ön tevékenysége áfa-köteles kategóriába tartozik-e!

A kötelező kitételeken túl is előfordulhat olyan helyzet, amikor jól jön a vállalkozói számla. A vállalkozói hitelekhez minden esetben előírják a pénzintézetek az üzleti bankszámla meglétét. Ezzel pedig előnyös helyzetbe hozhatja cégét, ugyanakkor a vállalati bankszámla fenntartása költséges és felesleges lehet, ha csak hitelfelvételhez használná.

Milyen számlát érdemes választani?

Ahány vállalkozás, annyiféle igény. A bankok általában felkészülten várják a céges ügyfeleket, és a számukra optimalizált csomagokkal igyekeznek magukhoz csábítani őket.

Induló vállalkozások

Egy induló vállalkozásnál minden fillér számít, ezért a bankszámla kapcsán is érdemes a legkedvezőbb konstrukciókat keresni. A bankok kínálatában manapság már induló csomagok is szerepelnek, kifejezetten az újonnan alakult cégek igényeire fazonírozva. Ezek a csomagok alacsony tranzakciós költségeket és számlavezetési díjat ígérnek, idővel azonban cége könnyen kinőheti az induló számlát. Ha vállalkozása már komolyabb forgalmat generál, megugorhat például az ATM-ből történő készpénzfelvétel, az átutalások vagy éppen a pénztári befizetések díja.

Külföldi partnerekkel dolgozó cég

Japán beszállító, német alvállalkozó, amerikai leányvállalat. Napjaink nemzetközi üzleti világában már egyáltalán nem szokatlan a nemzeteken átívelő együttműködés. Ilyenkor a már említett devizaszámla a legkézenfekvőbb választás, melyek fenntartása ugyan drágább lehet, cserébe számos kedvezményt kínálnak az átutalások és jóváírások kapcsán.

És mi a helyzet, ha mind forintban, mind devizában kimagasló forgalommal számol? Nos, vállalkozása több pénzforgalmi számlával is rendelkezhet, így fenntarthat egyet a hazai, egyet pedig a külföldi megbízások számára.

Kinek éri meg az e-számla?

Az online számlanyitáson bizonyára már Ön is elgondolkodott, hiszen igazán gyors és kényelmes megoldás. Ugyanakkor miért ne intézhetné a számlázást is elektronikus úton? Ennek manapság már semmi akadálya. Több bank is kínál ilyen lehetőséget, ami egyrészt kényelmet jelent vállalkozásának, másrészt környezetbaráttá teszi a cégét. Ha az elektronikus számla mellett teszi le a voksát, számos kedvezményre számíthat a bank részéről, az ügyintézés pedig összehasonlíthatatlanul gyorsabb, mint a hagyományos, papír alapú számlák esetében.

Milyen költségekkel jár a bankszámla a cégnek?

A vállalkozói számla megnyitása előtt érdemes alaposan átolvasni több bank ajánlatát, beleértve az apróbetűs részeket is. A költségek ugyanis könnyen elszállhatnak egy rossz döntés következtében, ami komoly terhet róhat a cégére. A vállalkozói számlákat jellemzően drágább fenntartani, mint a lakossági típusokat, ugyanakkor itt is számíthat kedvezményekre.

A két legfontosabb költség a számlavezetési díj és az átutalások díja. A havi kiadásokat pedig tovább növelheti, ha alszámlákat is nyitna, több bankkártyát is használna vagy pénztári befizetéseket is intézne. Egy jól megválasztott számlával százezreket is spórolhat, ezért érdemes időt szánni az ajánlatok végigböngészésére.

Vállalkozói bankszámlák cégméret szerint

A vállalkozások igen sokfélék lehetnek: újonnan alakult családi vállalkozás, közepes kft. néhány tucat alkalmazottal, vagy éppen óriáscég több száz munkavállalóval. Értelemszerűen, ami az egyiknek tökéletes ajánlat, a másiknak csak hátrányt és kellemetlenséget okoz.

A bankszámla kiválasztásakor tehát a cégméret az első szempont, ami alapján szűrni tud a csomagok között. Legalább ilyen fontos ugyanakkor, hogy a tevékenységi körének megfelelő ajánlatot válasszon. Egész más igényei vannak egy cukrászdának, egy könyvelőirodának és egy szoftverfejlesztő cégnek.

Bankszámla induló cégnek

A bankok a kezdő vállalkozókat is igyekeznek maximálisan kiszolgálni, ezért direkt ilyen célra létrehozott csomagot is választhat. Például a K&H start extra számlacsomagot, ahol elengedik a számlavezetési és a mobilbankolási díjat is. Éppen ezért minimális költségek mellett nyithatja meg első vállalkozói számláját, ami ráadásul az online bankolási lehetőségeknek köszönhetően napjaink elvárásainak is megfelel.

Ami a feltételeket illeti, induló vállalkozásnak akkor számít a cége, ha a számlanyitást megelőző egy naptári évben történt az alapítás. Ennek tényét a bank ellenőrzi, ha viszont teljesül a feltétel, egyéni vállalkozóként, őstermelőként vagy akár szövetkezetként is megnyithatja a start extra számlacsomagját, amihez ráadásul Maestro üzleti bankkártya is dukál.

Szintén megfontolásra érdemes az OTP által kínált Start számlacsomag. Itt ugyan némi belépési díjjal számolnia kell (számlavezetési díj, átutalási járulék), ugyanakkor hitelesített elektronikus bankszámlakivonathoz is hozzáférhet, emellett az OTP internetbank szolgáltatását is igénybe veheti. Két évig ráadásul kedvezményesek a bankon belüli elektronikus eseti átutalások.

Ehhez a csomaghoz egy MasterCard Unembossed típusú üzleti kártya jár, méghozzá ingyenesen. A feltételek a K&H csomaghoz hasonlóak, azaz a cég alapítása és a számlanyitás között nem telhet el egy naptári évnél hosszabb idő. Érdemes megfontolnia az OTP ajánlatát, ha szeretne biztosra menni, és az ország legnagyobb pénzintézetére bízná vállalkozásának számlakezelését is.

Bankszámla kis cégnek

Maradva a K&H-nál, a start extra számlacsomagok között kisebb vállalkozások is megtalálhatják a számításukat. Amennyiben cége nettó árbevétele 50 és 300 millió forint közé esik, több kedvezményt is igénybe vehet. Ezek közé tartozik a díjmentes elektronikus forintátutalás és az 50%-os számlavezetési engedmény. Az internetes bankolás ebben a konstrukcióban is rendelkezésre áll, ahogy a Maestro üzleti bankkártya is jár a csomag mellé.

Ha pedig a tevékenysége alapján választana számlát kisméretű vállalkozásához, a Raiffeisen oldalát célszerű végigolvasnia. Könyvelőként, ügyvédként vagy patikatulajdonosként személyre szabott konstrukciók közül válogathat, méghozzá jelentős kedvezmények mellett. Kedvező áron utalhat, felelősségbiztosítást köthet, sőt a feltételek teljesülése esetén a bank a számlavezetési díjat is elengedheti.

Bármelyik csomagot választja is, díjmentes VISA Business bankkártyát kap a számlájához, a Raiffeisen Üzlettárs Klubhoz csatlakozva pedig exkluzív szolgáltatásokat is igénybe vehet (partnerkedvezmények, üzleti tanácsadás stb.). Az igénylést akár online is leadhatja, az indulási költségek pedig elenyészők. Amennyiben pedig cége a jövőben kinőné a csomagot, egyszerűen és gyorsan válthat nagyobb verzióra.

Hasonló konstrukció az OTP-nél is elérhető; itt szintén patikák, jogi cégek és könyvelőirodák számára kialakított csomagokat választhat. A feltételek hasonlóak, mint a Raifeisennél, ugyanakkor itt a számlavezetési díj 500 és 1500 Ft között változik. A VISA helyett az OTP-nél MasterCard Unembossed Üzleti kártyát igényelhet, az internetbankot azonban ezeknél a csomagnál is használhatja.

Bankszámla közepes cégnek

Egy közepes cég már komolyabb pénzforgalmat generál, ehhez pedig a bankszámlának is igazodnia kell. Pontosan ezt teszi az OTP Komfort számlacsomagja: a feltételek és a kedvezmények rugalmasan igazodnak az Ön igényeihez és a számlán végbemenő forgalomhoz. Sőt, a számlán tartott összeg még kamatozik is, így garantáltan a legjobb helyen tarthatja vállalkozása pénzét.

Ami a feltételeket illeti, cégének el kell érnie az évi 100 millió forintos számlaforgalmat. Mindez már jelentős összegű átutalásokat jelent, a több azonban ebben az esetben jobb. Minél nagyobb a számla terhelése, annál nagyobb kedvezményeket érhet el. A MasterCard Unembossed Üzleti kártya éves díja azonban minden esetben 0 Ft.

A K&H Aktív Extra számlacsomag esetében szintén nem kell fizetnie a kártyáért, ebben az esetben egy Maestro üzleti bankkártyáért. Emellett számlanyitási kedvezményt is kaphat, sőt az első 20 forint alapú átutalásért sem számítanak fel semmit. Ezt a csomagot kifejezetten olyan cégeknek ajánlja a bank, amelyek kifejezetten sok és nagy értékű átutalást terveznek.

A feltételek között első helyen kell kiemelni az 50 millió forintot meghaladó éves nettó árbevételt - ezt természetesen OPTEN-adatokkal ellenőrzik is számlanyitáskor. És hogy a költségekről is essen szó: a csomagdíj a legkedvezőbb esetben is havi 3000 forint körül alakul, emellett könyvelési díjat is felszámol a pénzintézet bizonyos tranzakciók után.

Bankszámla nagy cégnek

Egy nagy cég esetében már egyedi és különleges igények is felmerülhetnek, ezért a rugalmasság és sokoldalúság kulcskérdés a bankszámla esetében. Az OTP Gold csomag privát banki szolgáltatást is kínál, melynek költségét ráadásul elszámolhatja cégében. A kifejezetten nagy pénzforgalomra optimalizált konstrukció számlavezetési díja ugyan nem olcsó, cserébe azonban számos kényelmi szolgáltatást vehet igénybe.

Ezek közé tartozik az OTPdirekt teljes körű használata, a hitelesített elektronikus bankszámlakivonat és a számlán tartott pénz kiemelt kamatozása. Mindenhez egy MasterCard Unembossed típusú üzleti kártya társul, melyért nem számol fel éves díjat a bank. Ahhoz, hogy igénybe vehesse a Gold csomag, cége bevételének meg kell haladnia az évi 250 millió forintot.

Ugyanekkora a limit a Raiffeisen Vállalkozói Aktív Plusz számlájánál. Ebben a csomagban is kiemelt ügyfélként veheti igénybe a banki szolgáltatásokat, és a személyes kapcsolattartási lehetőség sem hiányozhat az ajánlatból. Sőt, akár ingyenes számlavezetést is kaphat, amennyiben a bejövő forgalma meghaladja a 20 millió forintot.

Akárcsak az OTP-nél, itt sem hiányozhat az internetes bankolási lehetőség, és akár deviza alszámlákat is nyithat külföldi ügyleteihez. A Visa Business bankkártyának az első évben nincs díja, ezután azonban már fizetnie kell a plasztiklapért. A Raiffeisen Vállalkozói Aktív Plusz számla ugyanakkor igencsak rugalmas és sokoldalú, ráadásul akár évi 1 milliárdos forgalom esetén is választható. Nagy cégeknek nagy megoldások dukálnak.

Vállalkozzon okosan!

A bankszámla kiválasztásakor tehát a cégméret, a felmerülő igények, valamint a várható pénzforgalom a három döntő tényező. Emellett azonban a bizalmat sem szabad figyelmen kívül hagyni: ha magánszemélyként elégedett a bankjával, érdemes lehet őket választani vállalkozásához is. Amennyiben pedig bizonytalanul mozog az üzleti életben, kérjen fel személyes és független pénzügyi tanácsadót, aki megtalálja Önnek és cégének a legjobb konstrukciót!