Találatok lakáshitel címkére:

Lesz-e árcsökkenés a lakáspiacon?

Egyre több hang hallatszik a különböző fórumokon, amelyek szerint a lakásárak csökkenése megindult, és a közeljövőben akár egy komolyabb recesszió is bekövetkezhet az ingatlanpiacon. Bár ezen kijelentések igazságtartalmát, és főleg a jövőre vetített jóslatok helytállóságát nehéz megítélni, mégis van több olyan tényező, amely által valamennyire már most ráláthatunk a lakáspiaci folyamatok alakulására. Mind a befektetőket, mind a tulajdonosokat és az első lakásukra vágyókat érdekli ugyanis, hogy mire számíthatnak a jövőben.

Lakáshitel vagy albérlet?

Közel a tanévkezdés, megindul a harc az albérletekért. Ilyenkor, augusztus elején már nagyon nehéz olcsó, de megfelelő albérletet találni. Az albérlet sokaknak rövid távon talán jó megoldás, viszont érdemes megnézni, hogy az albérletre fordított összegből tudunk-e lakást venni.

Emelkednek az építőanyagárak és a kamatok

Egyre drágább lesz az építkezés, és a lakásfelújítás. A drasztikusan emelkedő anyagárak mellett a munkabér költsége is emelkedik. Mindezt pedig tetézni fogja júniustól a jegybanki alapkamat emelés, ami miatt a hitelekhez is drágábban juthatunk. Továbbá, ha az inflációs folyamatokat nem sikerül kordában tartani, az alapkamat folyamatosan kúszhat fel a jelenlegi 0,6 %-ról jövőre akár 2,25 %-ig is. Ez természetesen ki fog hatni a lakosság által igényelt személyi hitelezésre is.

Lakásvásárlás járulékos költségei: ezekkel is számolj!

A lakásvásárlás a karrier és a kapcsolatok mellett sokunk életének egyik legmeghatározóbb pontja. Az otthonban töltjük életünk egyharmadát, itt tervezünk családot, itt dolgozunk, vagy innen járunk be a munkahelyre, és otthonunk környékén éljük szociális életünk nagy részét. Saját tulajdonú ingatlan szerzése - főként hazánkban - tehát nagyon meghatározó cél lehet mind a családból kirepülő fiatalok, mind a már családot alapított párok esetében. Mivel viszonylag kevesen engedhetik meg maguknak, hogy önerőből megoldják ezt a kérdést, így a lakáshitelek utáni igény tartósan magas.