Hitelválasztó BLOG

Bankszámlaszám, bankkártyaszám: mit tudhatunk meg belőlük?

Mindennapi életünkben léteznek azonosítók, amelyekről talán nem is tudjuk, mennyi információt tartalmaznak. Bele gondolunk abba, hogy egy bankszámla-, vagy bankkártya szám milyen adatokat tartalmaz? Talán nem is sejtjük, milyen hasznos információkat rejtenek azok a bizonyos számok.

Gondolom, sokan utaltatok már bankszámlára bizonyos összegeket, így biztosan megfigyeltétek már, hogy Magyarországon a bankszámlaszámok 16, vagy 24 számból állnak. Ez egy ún. GIRO-kód, amely rendszer alapján vezetik át a bankok az utalásokat az ügyfelek számlái között.

 

Vagyonszerzési illeték, 5 dolog amit tudnod kell!

Az életben sokszor adódik olyan helyzet, hogy komolyabb értékű ingó, vagy ingatlan vagyon cserél gazdát. Amennyiben egy hozzátartozónk elhalálozása esetén vagyontárgyainak (lakás, autó, készpénz) tulajdonjoga ránk ruházódik, vagy pl. gépjárművet vásárolunk, illetve bármilyen vagyonértékű jogot szerzünk, ezek után alapvetően illetéket kell fizetnünk, de ha mentesülünk is az illeték alól, a járulékos költségek (közjegyző, ügyvéd, földhivatal, stb.) szintén komoly anyagi érvágást jelenthetnek. Érdemes tudni, hogy ilyenkor akár nagyon komoly összegeket is be kell fizetnünk az államkasszába. Ez az összeg komolyabb érték (pl. ingatlan esetében) akár több millió forint is lehet, ezért fontos számunkra, hogy időben tervezzük meg, milyen forrásból tudjuk finanszírozni az illetéket.

 

 

 

 

 

Áruhitel vagy személyi kölcsön? Melyiket válasszuk?

Bizonyára sokan jártunk már úgy, hogy egy komolyabb műszaki cikk elromlott a lakásban, új bútort kellett venni, vagy egyszerűen megtetszett egy drágább termék, amire azonban vagy nem volt éppen anyagi keretünk, vagy csak nem akartunk azonnal egy nagyobb összeget elkölteni. Ilyen helyzetben több lehetőségünk is van: legtöbbször vagy áruhitelből vásárolunk, vagy szabadon felhasználható személyi kölcsönből finanszírozzuk költségeinket. Hogy mely esetben milyen lehetőségeink vannak, illetve mi a legjobb megoldás, ezt vizsgáltuk most.

Személyi kölcsönöknél elfogadható jövedelmek

Cikkünkben szó lesz arról, hogy mit fogadnak el a bankok mint elsődleges, vagyis folyamatos bevételi forrásként számított alap jövedelem, illetve azokról az anyagi juttatásokról is, amelyeket másodlagos bevételként fogadnak el. Teszünk említést az olyan bevételekről is amelyeket a bankok a belső szabályzatukkal összhangban nem fogadnak el. Fontos megemlíteni, hogy személyi kölcsönről lesz szó, amely ingatlan fedezet nélkül igényelhető. Így a bankok teljes mértékben kénytelenek a jövedelmünkre támaszkodni, mint a hitel és a hitel-visszafizetés biztosítéka.