Hitelválasztó BLOG

Jelzáloghitel: mit kell tudni róla?

Talán sokaknak egyértelmű a jelzálogjog jelentése, mégis érdemes néhány szót ejteni róla. Jelzálog esetén  a kölcsön visszafizetésének van biztosítéka, azaz egy olyan tárgy, vagy jog, amelyet az adós fizetésképtelensége esetén a hitelező könnyen pénzzé tehet, így biztosítva, hogy hozzájuthasson a kihelyezett pénzhez. 

Vállalkozás indítása hitelből

A mai felpörgetett gazdaságban egyre többünknek van elege abból, hogy a folyamatos hajtás mellett megszerzett alkalmazotti jövedelemből éppen meg tudnak élni, vagy a jónak tűnő jövedelemnek hatalmas ára van idő, stressz és családi élet tekintetében. Akár emiatt, akár azért, mert egyszerűen szeretnénk megvalósítani saját álmunk, életcélunk, dönthetünk úgy, hogy saját lábon kezdünk új életet. Bár vállalkozni nem feltétlenül könnyű, és rengeteg buktatója van, mégis minden bizonnyal sokaknak kitörési pont lehet egy ilyen irányú nyitás, ami rengeteg előnnyel járhat személyes életünkre és a gazdaságra nézve is.

 

Ennyit törleszthetsz havonta: mi a JTM mutató

Komolyabb terveink megvalósításához sok esetben szükségünk van hitelre. Egy ingatlan vásárlása, lakásfelújítás, vagy autónk lecserélése esetén  komoly matekozás folyik: mekkora hitel vehető fel, mennyi ideig tart a visszafizetés, mekkora költséget jelent ez a pénztárcának havonta. A nagy szükségben viszont egyrészt hajlamosak vagyunk túlvállalni magunk, másik oldalon pedig a pénzintézeteknek sem szabad olyan helyzetet teremteni, amelyben könnyen bizonytalanná válhat a kihelyezett pénz visszafizetése. Az ügyfelek eladósodásának érdekében a Magyar Nemzeti Bank 2015.-ben megalkotta az ún. “Adósságfék szabályt”, és ebben bevezette a Jövedelem Törlesztési Mutatót (JTM), amely szabályozza a hitel típusonként a jövedelemhez igazított maximális törlesztő részletet, illetve bizonyos esetekben a felvehető hitelösszeg maximális mértékét.

Kié a pénz, honnan a sok hitel?

Folyamatosan épülő lakóparkok, új ipari beruházások, olcsó államilag támogatott hitelek: ezekkel találkozunk, mint az utóbbi évek tendenciája. A legutolsó gazdasági krízis óta, az előző évtizedben a világgazdaságban újra drasztikusan megemelkedni látszik a hitelállomány. Amellett, hogy nagyon örülünk a gazdaság fellendülésének, felmerül a kérdés: vajon honnan van ennyi pénz a gazdaságban.