Az életben sokszor adódhatnak olyan helyzetek, amelyek váratlan anyagi kiadásokkal járnak együtt. Elromlik az autó, tönkremegy valamelyik háztartási berendezés vagy esetleg haláleset történik. Ezek az események mind komoly megterhelést jelenthetnek a családi költségvetésben, amire nem mindenki tud kellőképpen felkészülni. A gyorshitel éppen az ilyen hirtelen jött kiadások rendezésére szolgál.

Az összegek tág határok között mozognak, banktól függően a legkisebb igényelhető tétel pár tízezer forint körül kezdődik, a legnagyobb pedig akár a több tízmillió forintot is elérheti.

Ebben a cikkben bemutatjuk, melyek a gyorshitellel kapcsolatos legfontosabb tudnivalók.

A gyorshitel jellemzői

A gyorshitel konstrukcióival pár órán belül vagy maximum 1-2 nap múlva kézhez kapható a kívánt pénzösszeg. Szabadon felhasználható, tehát a pénzintézetek nem szabnak feltételeket az elköltésére. Általában fix kamatokkal rendelkezik, így Önnek nem kell tartania a törlesztőrészletek drasztikus emelkedésétől.

Hogyan igényelheti a gyorshitelt?

Az online ügyintézés egy kényelmes mód a hitel felvételére. Egyes bankok nemcsak a kérelmezés folyamatát könnyítik meg, de a videóbankár rendszer segítségével az ügyfél akár fél óra alatt, digitális formában meg is kötheti a szerződést.

Amennyiben a modern megoldások helyett a hagyományos ügyintézést választja, személyesen is megjelenhet a pénzintézet egyik fiókjában. Egyes szolgáltatóknál kérheti pénzügyi tanácsadó segítségét is, aki felkeresi az otthonában.

Milyen gyorsan kaphatja meg a gyorshitelt?

Mivel a gyorshiteleket a váratlan helyzetek fedezésére alakították ki, a bankok rövid határidővel vállalják az elbírálást. Ennek hosszát a nem jól benyújtott vagy a hiányzó dokumentumok növelhetik. A pénzintézetek ilyenkor javításra vagy hiánypótlásra szólítják fel Önt.

Ha az okmányok és egyéb iratok is rendben vannak, a hitel összegét akár még az igénylés napján kézbe veheti, illetve a számlájára utaltathatja.

Mekkora futamidőt érdemes választani és miért?

A futamidő hosszát a törlesztőrészlet nagysága határozza meg. Ezért Önnek első körben azt kell mérlegelnie, hogy mekkora tételeket tud rendszeresen visszafizetni a banknak. Azt is számításba kell vennie, hogy a futamidő megnyújtásával jelentősen megnövekedhet a teljes visszafizetendő összeg értéke.

A gyorshitelhez kapcsolódó extra szolgálatások

A gyorshitelhez néhány bank különdíjas szolgáltatásokat is kínál:

  • Az igényelt összeget a pénzintézet munkatársa készpénzben házhoz viszi Önnek.
  • Az ügyintéző a megadott címen hetente vagy havonta egyszer átveszi az aktuális törlesztőrészletet, így Önnek nem kell bemennie a fiókba vagy utalással foglalkoznia.

Milyen dokumentumok szükségesek a gyorshitel igényléséhez?

A hiteligényléshez szükséges dokumentumok listáját mindig az adott bank határozza meg. Ezek általában a következők:

  • személyigazolvány vagy vezetői engedély
  • lakcímkártya
  • adókártya
  • jövedelmet igazoló dokumentum, olyan munkáltatótól, aki minimum három hónapja már alkalmazza Önt
  • nyugdíj esetében a bankszámlakivonat, amelyen szerepel a nyugdíj összege, de sokszor az utolsó nyugdíjszelvény bemutatása is elegendő

Milyen feltételekhez kötött a hiteligénylés? Ki nem kaphat gyorshitelt?

A hiteligénylésnek különféle személyi és jövedelmi feltételei lehetnek. Magyarországon jelenleg törvényi előírás, hogy a negatív KHR listások egyáltalán nem kaphatnak kölcsönt, és hitelkártyára sem jogosultak. A bankok a pozitív KHR státuszban lévő személyeknek is csak ritkán, sokkal rosszabb feltételekkel hiteleznek.

Ha Ön nem szerepel a központi hitelinformációs rendszer listáján, a hiteligényléskor a következő személyi és jövedelmi feltételekkel találkozhat:

  • Betöltött 18. vagy 21. életév, több bank már inkább az utóbbihoz ragaszkodik
  • Állandó magyarországi lakcím megléte
  • Minimum három hónapos munkaviszony ugyanannál a cégnél
  • A havi nettó kereset érje el az adott bank által elvárt összeget
  • Néhány bank megköveteli még, hogy a kérelem benyújtásakor rendelkezzen náluk vezetett folyószámlával is

KHR listások hogyan juthatnak gyorshitelhez?

Ha Ön KHR listásként szeretne hitelt, akkor megoldás lehet az osztrák hitel lehetősége, ami minden esetben jelzálogalapon működik. Az osztrák bankok általában az ingatlan piaci értékének 60%-át adják meg hitelként. Felső összeghatárt nem szabnak meg, tehát minél értékesebb az Ön tulajdonában lévő ingatlan, annál nagyobb kölcsönre jogosult. 

Mit tehet, ha visszadobják a kérelmét?

Előfordulhat, hogy a pénzintézet további iratokat kér be, így Ön a hiánypótlás keretein belül újra megpróbálhatja az igénylést. Ha az indoklásban a kereseti feltételek nem teljesülése szerepel, sok bank lehetőséget ad adóstárs vagy kezes bevonására is. Tőlük általában hasonló dokumentumokat és okmányokat várnak el.

Vannak-e buktatói a gyorshitelnek? Kinek nem érdemes felvennie?

Ha szüksége van kölcsönre, akkor tisztában kell lennie a szerződésben vállalt feltételekkel. Amennyiben Önnek tudomása van arról, hogy a pénzügyi helyzetében hamarosan negatív változások várhatók, nem érdemes a kieső összegeket gyorskölcsönből pótolnia. Megfelelő bevétel nélkül ugyanis a havi törlesztők kifizetése is akadályokba ütközhet.

Ha viszont biztos és rendezett anyagi háttérrel bír, a gyorshitel a fix kamatoknak köszönhetően kiszámítható segítséget jelent a váratlan helyzetek kezelésében.

Gyorshitel bárkinek – a gyakorlatban

A következőkben négy hazai pénzintézet gyorshiteléről olvashat részletesebben, gyakorlati példákkal szemléltetve az általuk kínált lehetőségeket.

Kamatkedvezményes kölcsön

Az első példában Magyarország egyik legnagyobb bankjának, az OTP-nek a kedvező kölcsöne szerepel. A bank a teljes futamidőre vetítve ígér fix kamatokat, valamint eltekint a hitelbírálati és folyósítási díjaktól. A konstrukció keretein belül, ha Ön online nyújtja be az igénylését, 1%-os kamatkedvezményre jogosult.

Szabad felhasználású hitelként Ön a megigényelt pénzt megkötések nélkül, bármire elköltheti. A felvehető legnagyobb összeg 8 000 000 forint, amit maximum 84 hónap, vagyis 7 év alatt kell a kamatokkal együtt visszafizetnie. A futamidőt természetesen a saját lehetőségeihez mérten Ön is megadhatja. Ennek minimum időtartama 13 hónap. A referencia THM pedig 8,4%-os.

A bank oldalán található hitelkalkulátor segítségével, a futamidő és a felvenni kívánt összeg megadásával Ön könnyedén kiszámolhatja a havi törlesztőrészlet alakulását.

Hitel passzív KHR listásoknak

A Cofidis elég magas, 500 000 és 5 000 000 forint közötti összegeket kínál, papírmentesen, elektronikus aláírással akár 24 óra alatt. Ezt a kölcsönt az olyan KHR listás személyek is igényelhetik, akik korábban már kiegyenlítették a tartozásukat. A THM 19,90%.

A személyi kölcsön teljes mértékben szabad felhasználású, ezért bármilyen kiadás fedezhető vele, amelyek értéke belefér a fenti összeghatárok kereteibe. A futamidő 24 és 72 hónap között változik, pontos időtartamát az Ön által választott törlesztőrészlet határozza meg.

Villámhitel egy 60 perc alatt

A MiniKölcsön 0%-os THM mellett kínál maximum 600 000 forintot, expressz szerződés megkötése esetén. Ez azt jelenti, hogy Ön akár egy órán belül pénzhez juthat, ha sikerült a megfelelő dokumentumokat mellékelnie. Ráadásul az egész folyamat online zajlik, vagyis az otthonából is igényelheti a hitelt.

Az expressz szolgáltatásnak díja van, ami a felvett összeg függvényében változik. Ha nem számít a gyorsaság, a bank a kérelmet 20 munkanapon belül bírálja el, és a szerződéskötés aláírása után 10 munkanapos utalási határidőt szab meg. Expressz szolgáltatás nélkül a THM 24,9 %-os.

A futamidő 90 és 180 nap között állítható be, de 100 000 forint alatt nem haladhatja meg a három hónapot. A minimum igényelhető hitelösszeg 25 000 forint, vagyis más pénzintézetek ajánlatával összehasonlítva, a kisebb anyagi gondok megoldására is remek lehetőségeket biztosít.

30 perc alatt felvehető kölcsön

Manapság már sok bank köt szerződést a nagyobb üzletetekkel, hiteleket kínálva az ott vásárlóknak. Az egyik jelentős hazai áruházban akár fél órán belül is igényelhető gyorskölcsön. A felvehető összeg 100 000 és 500 000 között változhat, és a helyszínen megkapott kártyán azonnal fel is használható. Ráadásul hétköznap is kérhető, vagyis nem kell a következő munkanapig várni, ha valakinek sürgősen kis összegű pénzre lenne szüksége.

A kártyáról bármilyen automatából felvehető az összeg, és a bank átvállalja az első felvétel díját. A futamidő a felvett hitel és a törlesztőrészlet értékétől függően 24 és 36 között változik. A THM 24,9%-os. 

Jelzáloghitel gyorsan?

Ha Önnek komolyabb összegre van szüksége, amit a hagyományos gyorshitellel nem tud fedezni, szóba jöhet a jelzálogalapú gyorshitel lehetősége is. Ez néhány millió forinttól, egészen 30-40 millió forintig nyújt segítséget.

A felvehető legmagasabb hitelösszeg az ingatlan piaci értékének 50%-a, ennek megfelelően a futamidő hossza akár 240 hónap is lehet. Szabadfelhasználású hitelként megfelelő ingatlannal, kezes nélkül is igényelhető, és bármire elkölthető. Némely hitelintézet KHR listásoknak is biztosít gyors jelzáloghitelt.

Az igényléshez általában az alábbi dokumentumok kellenek:

  • Érvényes okmányok
  • Jövedelemigazolás
  • Ingatlan tulajdoni lap
  • Alaprajz

Ezeken túl a pénzintézetek egyéb okmányokat is bekérhetnek, például gyes, gyed és más ellátásokról szóló igazolásokat.

Mielőtt felvenné a gyorshitelt

A gyorshitel felvétele előtt fontos, hogy alaposan mérlegelje a lehetőségeket. A pontos törlesztőrészlet és a teljes visszafizetendő összeg a bankok honlapján található hitelkalkulátor segítségével kiszámítható. Ennek használatával egyszerűen megtalálhatja az Ön számára legjobb szerződési feltételeket is.

Mivel hitelt felvenni már önmagában is komoly döntés, nem árt több pénzintézettől ajánlatot kérnie. Olyan mellett tegye le a voksát, amely a lehető legtöbb előnyt biztosítja Önnek. Természetesen olykor a kedvezmények között is mérlegelnie kell. Az alacsony THM például csábító szempont lehet.

A döntéskor figyelembe kell vennie a JTM mutatószám által meghatározott értéket is. Ez azt jelzi, hogy Ön a jelenlegi kölcsöneit is figyelembe véve, még mennyi hitelt vehet fel. A mutatószámot törvény írja elő, és a bankoknak mérlegelés nélkül, kötelező felhasználniuk a hiteligénylés elbírálása során.

Összegzés

A gyors személyi hitelek alapvetően jó konstrukciókat kínálnak a hirtelen jött kiadások kezelésére, de a tartós anyagi problémákat nem orvosolják. Kihasználva az internetben rejlő lehetőségeket, az ilyen jellegű kölcsönök igénylése ma már valóban egyszerű. Önnek nem kell a fiókban az ügyintézőre várakoznia, a szerződéseket pedig akár a saját otthona kényelmében is megkötheti. Az expressz hitelekkel a legváratlanabb esetekre is megoldást találhat.