Különösen a hosszabb lejáratú hitelek esetében sajnos előfordulhat olyan élethelyzet, amikor az adós rövidebb vagy netán hosszabb ideig nem tudja a szerződésnek megfelelően törleszteni az általa vállalt hitelösszeget. A hosszabb idejű fizetés elmaradás akár a hitelintézet szerződés bontásához is vezethet, és amennyiben jelzálogfedezetű hitelről van szó, úgy könnyen a fedezetként szolgáló ingatlan elvesztése is bekövetkezhet. A hitelintézet minden esetben tájékoztatja a hátralékost több körben az elmaradás mértékéről, az ezzel járó késedelmi kamatokról és az esetleges jogkövetkezményekről. Ezek elkerülésére lehet tökéletes megoldás egy hitelbiztosítás, mely egy olyan biztosítás típus, ami segítségére lehet bizonyos feltételek fennállása mellett a hitel törlesztésének véghezvitelében. Az alábbiakban összeszedtünk az ön számára mindent, amit a hiteltörlesztési biztosításokról tudni kell.

Nem tudja fizetni a törlesztőrészletet? Van megoldás!

A hiteltörlesztési biztosítást jellemzően lakáshitelek mellé szokás kötni és az alábbi három biztosítási esemény bekövetkeztében fizeti ki a hátralékos fennálló tartozását vagy annak egy meghatározott százalékát a biztosító:

  • Amennyiben a hátralékos elhalálozik, vagy maradandóan megrokkan, ezekben az esetekben jellemzően a fennmaradt tartozás teljes összegét fedezi a biztosítás.
  • Ha táppénzre kerül az adós. Abban az esetben érvényes a biztosítás, ha legalább három hónapja ugyanazon a munkahelyen dolgozik a hátralékos, ekkor is egy maximum meghatározott törlesztőt vállal át a pénzintézet.
  • Munkanélkülivé válik az alany, fontos, hogy kizárólag kirúgás esetén érvényes, felmondás esetén nem. Illetve a rokkantsághoz hasonlóan ebben az esetben is csupán egy meghatározott időintervallumban vállalja át a bank a fizetést ön helyett. 

Mik a hitelbiztosítás főbb előnyei?

A hitelbiztosítás legfőbb előnye, hogy biztonságban tudhatja magát, és hitelét. Természetesen senki nem kívánja, hogy bekövetkezzenek a fenti feltételek, de azon már nem kell aggódnia, hogy ha netán mégis, akkor mi lesz a hitellel, hiszen erre köti a biztosítást és garantáltan nem viszi el a bank a házát egy esetleges baleset esetén. Emellett a család is biztonságba kerül ezáltal, egy esetleges halál esetén ők sem kerülnek az utcára, mert ekkor minden hátralékot a pénzintézet áll a család helyett. Lakáshitel és egyéb kölcsönök felvételekor minden hitelező intézet felajánlja a biztosítás lehetőségét, de a későbbiekben is megköthető a futamidő fennállása alatt. Főként hosszabb lejáratkor érdemes rajta elgondolkodni, a költsége legtöbb esetben havi pár ezer forint.

Hogyan érdemes választani?

Különböző pénzintézetek, különböző megoldásokat és csomagokat nyújtanak a hitelt felvevő részére, ezekről azonban ott helyben is, de az internetes kalkulátorok segítségével is remek tájékoztatást kaphat. Általában csomagokban gondolkodnak a biztosítók, attól függően, hogy milyen futamidőről, mekkora összegről van szó. Ezeknek megfelelően helyben is tudunk már a hitel felvételekor választani. Azt talán mondanunk sem kell, hogy minél jobban halad előre a hátralékos a törlesztéssel, a biztosítónak annál kevesebb a kockázata. Fontos leszögezni azonban, hogy ha nem kerül sor kártérítésre, akkor a befizetett összeg kvázi elvész, az átlag baleset biztosításokkal ellentétben ez nem szolgál megtakarításként.

Így válasszon magának törlesztési biztosítást

Általában a szolgáltatók havi fix százalékért biztosítják a kiadott hitelt, ez legtöbb esetben a törlesztőrészlet 6-7%-a, de vannak olyan intézmények, melyek nem elégednek meg ezzel a százalékkal, hanem további megkötéseket is adnak, de olyan is előfordul, hogy kedvezményt biztosítanak az ügyfél számára amennyiben megköti a biztosítást. Néhány dologra azonban érdemes odafigyelni, mert pórul járhat! 

  • Amennyiben tudomásában lévő, de mégis eltitkolt betegsége van, és ennek következményében lép fel a biztosított opció, úgy szinte biztos, hogy nem fogja a szolgáltató kifizetni a biztosításban foglalt összeget.
  • Ha felmondással szűnik meg a munkaviszonya szintén nem fog segíteni a biztosítás.
  • Rokkantság esetén pedig csak egy bizonyos (60-70%-os) rokkantsági
  • szintnél fizet a pénzintézet.
  • A szerződésben kiemelten nézzük meg a türelmi időszak időtartamát, hiszen ez alatt szintén nem fizet a biztosító. Általában ez a futamidő első 2-3 hónapja szokott lenni.
  • Munkanélküliség esetén legfeljebb 6-12 hónapig lesz a segítségére a biztosító.

Érdemes a teljes tájékoztatót elolvasni, és annak fényében aláírni a szerződést, illetve egyeztetni a pénzügyi szakemberrel. Semmiképpen ne akkor kezdje el bogarászni az írást, ha már bekövetkezett a tragédia.

A 3 legnépszerűbb hiteltörlesztési biztosítás

Erste Bank

Az Erste Törlesztési Védelem segítségével a keresőképtelenné váló adós helyett a Union Vienna Insurance Group Biztosító Zrt. fizeti a biztosítást a szerződésben foglaltak szerint akár többször is a futamidő alatt. Bizonyos konstrukciók életbiztosítást is tartalmaznak, mely a teljes hitelösszegre nyújt fedezetet, amennyiben halál vagy rokkantság következik be.

Az Erste Bank három csomagot kínál:

  • „A” - Teljes csomag: bármely okú halál, bármely okú, 79%-ot meghaladó egészségkárosodás (TB I-II. rokkantság), munkanélküliség, átmeneti keresőképtelenség
  • „B” - Baleseti csomag: baleseti halál, balesetből eredő, 51%-ot meghaladó meghaladó mértékű egészségkárosodás, munkanélküliség, átmeneti keresőképtelenség
  • „C” - Munkanélküliségi és keresőképtelenségi csomag: munkanélküliség, átmeneti keresőképtelenség

A biztosítást kizárólag olyan nagykorú személyek vehetik igénybe, akik nem részesülnek semmilyen rokkantsági vagy rehabilitációs ellátásban, illetve még nem töltötték be a 67. életévüket. A szolgáltatás új vagy már meglévő hitelhez is kapcsolható igen kedvező havidíjjal, a megfelelő bankintézetben igényelve. A biztosítás köthető hitelkártya vagy jelzáloghitel esetére is, a kifizetés mértéke a megadott körülményektől függ, bizonyos esetekben a teljes fennmaradó tartozást is állhatja a pénzintézet.

OTP Bank

A biztosító legfeljebb 12 hónapig fizeti a biztosított helyett a törlesztőrészleteket, abban az esetben, ha keresőképtelenné válik munkanélküliség vagy baleset következtében. Ha legalább 70%-ban károsodik az egészsége, vagy haláleset történik, akkor a teljes hitel hátralékot a pénzintézet állja, maximum 50 millió forintig. Azonban kizárólag akkor köthet jelzáloghitel biztosítást, ha rendelkezik legalább 5 éves futamidejű OTP Jelzáloghitellel, nagykorú, de még nem érte el a 60. életévét. Illetve rendelkezik aktív munkaviszonnyal, mely semmilyen módon nem ér véget a biztosítás megkötéséig, emellett tudomása szerint nem szűnik meg az állása egy éven belül.

Három csomagot kínál az OTP bank is a hitelrendezők számára:

  • Áthidaló csomag: kizárólag a keresőképtelenségre és a munkanélküliségre nyújt fedezetet.
  • Baleseti csomag: érvényes haláleset, rokkantság, és keresőképtelenség esetén, akkor, ha mindez balesetből származik, illetve munkanélküliség esetén.
  • Komplex csomag: minden eshetőségre kiterjed, azonban, ha ilyen csomagot szeretne kötni abban az esetben egészségügyi nyilatkozatban és a szolgáltató egészségügyi kérdőívében található feltételeknek kell megfelelnie.

A biztosítás havidíja komplex csomag esetén függ az ön életkorától, havi törlesztőjétől, attól, hogy egyedül köti meg, vagy lesz egy adóstársa, illetve adóstárs esetén az ő életkorától is. A további két csomag díja pedig csupán a törlesztőrészlet díjától, és attól függ, hogy egyedül vagy társsal köti azt meg. 

K&H Bank

A törlesztési biztosítás K&H jelzáloghitel mellé választható, mely védelmet nyújt keresőképtelenség, munkanélküliség, egészségkárosodás és haláleset bekövetkezése esetén.

A K&H bank szolgáltatása kiterjed:

  • a balesetből vagy betegségből eredő keresőképtelenségre, amennyiben az 60 napot meghaladó.
  • a tartós munkanélküliségre, ha meghaladja a 60 napot.
  • a baleseti, vagy betegségből adódó halálesetre.
  • és az 50%-ot meghaladó rokkantságra, azaz a maradandó baleseti egészségkárosodásra.

Munkanélküliség és keresőképtelenség esetén maximum tíz havi törlesztőrészletét fedez a szolgáltató, haláleset vagy legalább 50%-os rokkantság esetén állja az aktuális elmaradás teljes fennmaradó részét. A biztosítás havi díja a jelzáloghitel törlesztőrészletének 6,4%-a, melyet a bank a törlesztőrészlettel egyidejűleg von le az adós számlájáról. Viszont, ha a teljes futamidő alatt fennáll a biztosítás, akkor kedvezményt kaphat a hitel összegére.

A K&H bank csomagok helyett azt határozza meg, hogy milyen hitelek mellé köthető meg a biztosítás, ezek az alábbiak:

  • K&H lakáshitel mellé
  • K&H törlesztéscsökkentő hitel mellé
  • K&H ingatlanfedezetű személyi hitel mellé

A jelzáloghitel megkötésekor helyben is igényelhető bármely konstrukció, de a futamidő megléte alatt bármikor mellé rendelhető. A további részletekről mindenképpen érdemes az önnek megfelelő bankfiókban érdeklődni.

Bármely szolgáltatót is választjuk, azt a bizonyos apróbetűs részt mindenképpen fontos elolvasni a szerződés megkötésekor, ne akkor érje meglepetés, amikor bekövetkezik a tragédia, legyen tisztában a feltételekkel már előtte. Illetve kérjen szóbeli tájékoztatást is a megfelelő pénzintézetben, nem elegendő az az információ, amit a világháló ön elé tár, minden eset egyedi, melyet egyedileg kell mérlegelni a megfelelő csomagok és feltételek tekintetében.

Emellett járjuk körbe a hitelfedezeti biztosítás díját, ugyan legtöbb esetben pár ezer forintról van szó, de sok kicsi sokra megy alapon érdemes összehasonlítást végezni, és már a hitel felvételekor tájékozódni.

Továbbá figyelembe kell venni, hogy a hitelfedezeti biztosítás kizárólag a fent leírtak szerint fizet, tehát eleve a hitel összegét fontos mérlegelni, abban az esetben nem fizet egyik szolgáltató sem, ha rossz kalkuláció történt és az alapfeltételek teljesülése nélkül nem tudja fizetni a törlesztőrészletet.