Hitelválasztó BLOG

Hitel, vállalkozás régen és most

Közel 200 éve vetette papírra a “legnagyobb magyar”, Gróf Széchenyi István a reformkor egyik legmeghatározóbb művét, a Hitelt. Inspirációja még ma aktuális, és bár a pénzügyi-, és bankrendszer az idők folyamán rengeteget változott, mégis érdemes visszatekinteni az akkor leírtakra. A zömében építő, de olykor kritikus gondolatok java ugyanis akár a mai gazdasági körülmények között is aktualizálható.

Személyi kölcsön ingatlanfedezettel: miért jó, és mit fogadnak el a bankok

Jelzálog alapú hitelre sok esetben szükség lehet, mivel azok olcsóbbak a fedezet nélküli személyi kölcsönnél, és magasabb összeg is elérhető általuk. A folyósításhoz viszont elengedhetetlen egy megfelelő fedezet, viszont sokan nem feltétlenül a saját lakásukat szeretnék elzálogosítani, már ha egyáltalán rendelkeznek ilyennel. Szerencsére hitelfedezetként nem csak lakóingatlant fogadnak el a bankok, így azoknak is lehetősége nyílik kedvezőbb hitel igénylésére, akik kisebb értékű, de egyébként megfelelő fedezettel rendelkeznek. 

 

Ingatlanpiaci mozgások: mit mutatnak a számok és az árak?

Nosztalgikus érzés kerülgeti az embert, ha mostanában építkezni, felújítani szeretne. A gazdaságélénkítő pénzcsapok tárva-nyitva vannak: a hitelek még mindig olcsók, sőt az utóbbi évben a lakossági szektor megtakarításai is növekedtek. Mégis, lassan nehezebben juthatunk hozzá építőipari alapanyagokhoz, mint a szocialista rendszerben egy gépkocsihoz, és szakemberek területén is hasonló a helyzet. Remélhetőleg a helyzet hamarosan konszolidálódik, de addig is megnézzük, milyen trendek figyelhetők meg az új építésű ingatlanok piacán az utóbbi években.

Zöld Otthon Program: hiánypótló megoldás a lakáshitelezésben

Sokak örömére az MNB újra napirendre tűzte a családi lakásépítést támogató Zöld Otthon Hitelprogramot. A hiánypótló támogatási rendszer keretében nagy valószínűséggel azok álma is megvalósulhat, akik a jelenlegi rendszerben felkínált kedvező lehetőségekkel, úgy, mint a CSOK és a Babaváró kölcsön nem élhetnek, illetve akik számára ezek a források önmagukban nem elegendők. És bár a program pontos tervezete még nem készült el, mégis rengeteg kérdés felmerül, amelyre érdemes már most keresni a válaszokat.