Hitelválasztó BLOG

Erősödik a forint, kamatemelés jöhet

A forint rendkívül gyenge pozíciója miatt sokan vártak a Monetáris Tanács egy, a piacot megnyugtató bejelentésére. A nemzeti valuta gyengülése ugyanis lassan több kárt okozhat, mint amennyit a gazdaság képes hosszú távon elviselni. A kedvezőtlen inflációs előrejelzések nem teszik lehetővé a jelenlegi alacsony kamatszint fenntartását, így az MNB-nek reagálnia kellett a jelen helyzetben, és ezt a piac - és a forint - a jelek szerint kedvezően reagálta le.

Kriptovaluták

Ahogy az egész világon, úgy hazánkban is egyre népszerűbb a viszonylag új fizetőeszköz, a kriptovaluta. Sikere az újdonság mellett annak is köszönhető, hogy elsősorban a befektetők körében - részben a hagyományos befektetési lehetőségek relatív korlátoltsága és kisebb várható hozama miatt - nagy népszerűségnek örvend. A kriptovalutában jó lehetőséget látó befektetők, és vásárlók számának növekedése mellett pedig most már a kereskedői oldalon is egyre szélesebb az elfogadottsága. Míg korábban elsősorban a darkweben, illetve szűkebb online kereskedési térben, jellemzően magánszemélyek között volt pénzhelyettesítő eszköz, addig ma rengeteg komoly cég is elfogadja fizetőeszközként, ráadásul olyan nagy pénzügyi szolgáltatók is foglalkoznak vele, mint a PayPal, vagy a Revolut.

Lakásvásárlás járulékos költségei: ezekkel is számolj!

A lakásvásárlás a karrier és a kapcsolatok mellett sokunk életének egyik legmeghatározóbb pontja. Az otthonban töltjük életünk egyharmadát, itt tervezünk családot, itt dolgozunk, vagy innen járunk be a munkahelyre, és otthonunk környékén éljük szociális életünk nagy részét. Saját tulajdonú ingatlan szerzése - főként hazánkban - tehát nagyon meghatározó cél lehet mind a családból kirepülő fiatalok, mind a már családot alapított párok esetében. Mivel viszonylag kevesen engedhetik meg maguknak, hogy önerőből megoldják ezt a kérdést, így a lakáshitelek utáni igény tartósan magas.

Otthonfelújítási támogatás 2021 - a támogatás feltételei, amelyekre fontos odafigyelni!

Családok ezrei kezdtek ingatlan felújításba a Kormány által idén bevezetett Otthonfelújítási program inspirálására. A maximum 3 millió forintos állami támogatás, és a felvehető kedvező kamatozású hitel sokak számára vált vonzó lehetőséggé, azonban a szabályozásnak rengeteg olyan buktatója van, ami miatt sokan nem feltétlenül tudják majd igénybe venni az állami támogatást. Emiatt felújítás előtt mindenképpen alaposan utána kell nézni az igénylési feltételeknek!