A világkörüli utazást a legtöbb ember a milliomosok luxusának tekinti. Ez néhány évtizede még biztosan így is volt, de mára a közlekedés fejlődésének és a távoli országok javuló turisztikai infrastruktúrájának köszönhetően már szinte akárki körbeutazhatja a világot. Persze ez ma sem olcsó dolog, de az útvonal és az úticélok ügyes megválasztásával, néhány apróbb kompromisszummal a helyszíneken és a luxuskörülményekről való lemondással egy átlagos ember is megvalósíthatja az álmát, hogy eljusson a Föld összes kontinensére egy világkörüli út során.

Mivel egy világkörüli utat már néhány millió forintból meg lehet valósítani, az árát akár egy személyi kölcsönből is egyszerűen elő lehet teremteni. Természetesen egy világkörüli út senkinek sem létszükséglete, de gondolhatja valaki úgy, hogy erre akar áldozni – akár megtakarításából, akár hitelből. Ha valaki kölcsönt vesz fel abból a célból, hogy utazzon, szórakozzon, az semmiképpen sem nevezhető racionális választásnak vagy felelős döntésnek, de éppenséggel lehet indok arra, hogy valaki így tegyen, a lehetőség pedig adott hozzá.

A szabad felhasználású személyi kölcsönök jellemzője, hogy a kölcsönt adó bankok, szolgáltatók csak az adós hitelképességét vizsgálják, a hitelcélt nem. Ha az adósnak stabil és megfelelő összegű jövedelme van, amely alapján valószínűsíthető, hogy tudja fizetni a törlesztőrészleteket, akkor a hitelnyújtó folyósítja a kölcsönt. Az adós pedig a folyósítást követően tetszőlegesen használhatja fel a kölcsön kapott összeget, szabad belátása szerint tehet vele bármit.

Vagyis Ön akár hitelből is körbeutazhatja a világot, de mielőtt így döntene, megmutatjuk, hogy milyen szempontok szerint mérlegeljen mellette vagy ellene!

Hátrányok

1. Drágább lesz az utazás

Mivel minden kölcsönnek ára van – ráadásul a szabad felhasználású személyi kölcsön a legdrágább hiteltípus –, Önnek azzal kell számolnia, hogy a kölcsönből finanszírozott utazása több pénzébe kerül majd. Például egy 3 millió forintos utazáshoz fel kell vennie 3 millió forint kölcsönt, viszont ennél (a kamat függvényében akár sokkal) többet kell majd visszafizetnie. Vagyis az utazásának költsége magasabb lesz, mint az utazásra magára fordított pénz – ezt a hiteleknél leginkább a teljes visszafizetendő összeg mutatja meg.

2. Hosszú távon kell megfizetni az árát

Egy több millió forintos kölcsön törlesztése éveken keresztül minden hónapban nagy terhet jelent majd. Vagyis az utazás egyszeri költségét, bár kisebb részletekben, de hosszú időn keresztül kell megfizetni. Ez azt jelenti, hogy ebben az időszakban Önnek kisebb lesz a felhasználható jövedelme, más dolgokról le kell mondania cserébe a korábbi utazás élményéért, és baj esetén is kisebb pénzügyi mozgástere lesz.

3. Azonnal kell törleszteni, miközben bevétel sincs

Egy világkörüli úton annyi a látnivaló, hogy szerencsés esetben sok ideig, akár hónapokig tart. Viszont a kölcsön törlesztését a folyósítást követően meg kell kezdeni, vagyis az utazás alatt már extra költségként jelentkezik a havi törlesztőrészlet. Ha pedig Ön egy hosszabb világkörüli út miatt esetleg fizetés nélküli szabadságra megy, vagy munkahelyváltása idejére időzíti azt, akkor jövedelme sem lesz, így csak megtakarításaiból tudja fizetni a törlesztőrészleteket.

Előnyök

1. Az álom megvalósítása

Vannak olyanok, akiknek egy álmuk válik valóra egy világkörüli úttal, amire nem sajnálnak pénzt áldozni. Ebben az esetben a saját preferenciájuk alapján lehet indokolt akár hitelből is elutazni, hiszen a mindenkor vágyott élményt adhatja meg az út. Ám ebben az esetben is szükséges a felelős előrelátás a kölcsön törlesztését illetően, illetve annak a mérlegelése, hogy nem érné-e meg inkább előre megtakarítani az utazás árát.

2. A legegyszerűbb formája a pénz előteremtésének

Személyi kölcsönhöz jutni nagyon egyszerű, ha Ön rendelkezik stabil munkahellyel és a megfelelő összegű jövedelemmel, akkor gyorsan és egyszerűen juthat kölcsönhöz. Ezzel szemben összespórolni ugyanannyi pénzt hosszú évekbe telik (mint ahogyan a kölcsön törlesztése). A kölcsönnek köszönhetően a pénz pedig azonnal a rendelkezésére áll az utazáshoz.

3. Akár azonnal indulhat

A hitel folyósítását követően Ön akár azonnal le is foglalhatja a szállásokat és a jegyeket, azonnal el is indulhat a szükséges pénzzel a zsebében. Ha nincs ideje várni, amíg összegyűlik elegendő pénze, de szeretné beteljesíteni az álmát az utazással – például még a karrierjében vagy a magánéletében egy komolyabb elköteleződés előtt, és úgy gondolja, hogy az életében később már nem lenne ilyen jó lehetősége –, akkor ugyancsak érdemes lehet személyi kölcsönhöz folyamodnia.

Minden esetben mérlegelje, hogy egyáltalán megengedheti-e magának a kölcsön felvételét, és milyen következményei lesz ennek az Ön anyagi helyzetére!