hitel témájú cikkek:

Olvassa el hitellel kapcsolatos cikkeinket!

Töretlenül emelkedik a lakosság körében a hitelfelvételi kedv

A legújabb statisztikai jelentések szerint töretlen a lakossági szektor hitelfelvételének növekedése. A hitelkihelyezésekre jótékony hatást gyakorolt az Otthonfelújítási Program keretén belül igénybe vehető kamattámogatott hitelkonstrukció, de emellett a személyi kölcsönök iránti érdeklődés is fokozódik. Élénkült a lakáspiac is, ahol az emelkedő árakkal arányosan az újonnan kihelyezett hitelek összege is nőtt.

Gyorsabb de szigorúbb - így változott meg a hitelezés

Hiteligénylésre sok esetben szükségünk van. Egy hűtőgép vásárlásnál, gépjármű cserénél, vagy lakásvásárlásnál rendre felmerül a hitel szükségessége, kinek-kinek pénztárcájától függően. Az utóbbi egy év jelentősen megváltoztatta a bankok hitelezési feltételeit, mind az igényelhetőség, mind a folyósítási feltételek szempontjából.

Olcsó hitelek? Meddig élhetünk a kedvező kamatokkal?

Aki teheti, és szüksége van rá, jól jár, ha most igényel hitelt, mivel a kamatok hosszú idő óta nagyon kedvezők, köszönhetően az MNB monetáris politikájának. Felmerül azonban a kérdés, hogy meddig tartható fenn a jelenlegi kedvező állapot. A forint ugyanis folyamatosan gyengül, és ez a közeljövőben hatással lehet a kamatokra.

Ennyit törleszthetsz havonta: mi a JTM mutató

Komolyabb terveink megvalósításához sok esetben szükségünk van hitelre. Egy ingatlan vásárlása, lakásfelújítás, vagy autónk lecserélése esetén  komoly matekozás folyik: mekkora hitel vehető fel, mennyi ideig tart a visszafizetés, mekkora költséget jelent ez a pénztárcának havonta. A nagy szükségben viszont egyrészt hajlamosak vagyunk túlvállalni magunk, másik oldalon pedig a pénzintézeteknek sem szabad olyan helyzetet teremteni, amelyben könnyen bizonytalanná válhat a kihelyezett pénz visszafizetése. Az ügyfelek eladósodásának érdekében a Magyar Nemzeti Bank 2015.-ben megalkotta az ún. “Adósságfék szabályt”, és ebben bevezette a Jövedelem Törlesztési Mutatót (JTM), amely szabályozza a hitel típusonként a jövedelemhez igazított maximális törlesztő részletet, illetve bizonyos esetekben a felvehető hitelösszeg maximális mértékét.